Bistriţa: Ioana Roşca, basista de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Roşca are 18 ani şi a reuşit deja să ajungă una dintre cele mai căutate artiste din Bistriţa datorită instrumentului la care cântă - chitară bas.

Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, Ioana a început să cânte în urmă cu doi ani împreună cu fratele ei Andrei. „De mică îmi plăcea muzica şi asta cred că s-a datorat tatălui meu care ne-a crescut pe mine şi pe fratele meu cu muzică bună, cu rock clasic. După ce am mai crescut am început să ascult Metallica sau alte formaţii de heavy metal, şi mereu mă gândem cum ar fi să învăţ să cânt, dar până acum vreo doi ani nu am avut ocazia să fac asta. Atunci, împreună cu fratele meu ne-am decis să ne apucăm de chitară", povesteşte tânăra cum a început să cânte.

Basul l-a luat în mână câteva luni mai tîrziu. „Fratele meu şi un prieten şi-au făcut o trupă de blouse şi aveau nevoie de basist, nu găseau nicăieri. Aşa că am decis să încep eu să cânt la bas ca să pot intra cu ei în formaţie", explică Ioana cum a ajuns să studieze un instrument pe care majoritatea îl evită. La început a fost greu, dar acum pentru ea a ajuns o joacă de copil. „Îmi amintesc că îmi tot alunecau degetele de pe corzi cum erau mai groase şi distanţa între ele e mai mare. Dar în rest, notele sunt amplasate pe grif la fel ca şi la chitară, iar când m-am apucat de bas deja avea noţiunile elementare ale chitarei", se amuză tânăra când îşi aminteşte.

Fără bas nu se poate într-o formaţie

Deşi basul este o cenuşăreasă a instrumentelor, este unul dintre cele mai căutate elemente ale unei formaţii. „Nu se poate fără bas într-o trupă, noi facem legătura între tobele care sunt foarte reci şi chitara care e armonică, basul este cel care le omogenizează", explică Ioana. Acesta este şi motivul pentru care în doar doi ani, tânăra basistă a trecut prin trei formaţii, dar spune că acum şi-a găsit locul. „Am fost în formaţia de blouse Route66 a fratelui meu, apoi am mai fost într-un proiect, care nu s-a concretizat şi din vara anului trecut cânt cu fetele de la No Remorse", enumeră eleva, ea fiind cea care a venit şi cu ideea numelui formaţiei. „Ne-am gândit foarte mult cum să numim formaţia, ne tot învârteam în jurul numelui de DISC, fiind şi iniţialele numelor noastre, dar până la urmă, fratele meu mi-a sugerat să cîutăm părintre numele de albume sau piese cunoscute de la formaţii. Am tot căutat, iar când am dat peste No Remorse de la Metallica, mi-a plăcut tare mult cum sună, «Fără remuşcări», exact ideea pe care vroiam noi să o inspirăm. Le-am propus fetelor şi au fost încântate, aşa că am rămas la acest nume", povesteşte Ioana.

Ce sacrificii ai fi dispusă să faci pentru muzică?

Aş renunţa la orice pentru muzică, dacă aş ştii că vom scoate un album foarte bun, că vom avea spectacole şi vom face o carieră extraordinară în muzică, aş renunţa chiar şi la facultate, aş amâna-o, dar nu aş da cu piciorul şansei de a deveni cunoscute. Totuşi nu aş cânta niciodată manele sau alt gen muzical care nu îmi place doar pentru a fi celebră.

Care este basistul tău favorit?

Cu siguranţă Steve Harris de la Iron Maiden. Este şi formaţia mea preferată, iar el a dem,onstrat că basiştii nu stau doar în spatele scenei şi completează o formaţie. Este plin de viaţă, de energie, iar când am fost în vară la concertul lor de la Cluj nu îmi puteam desprinde ochii de la el

Ce nu îi place

Nu îi plac oamenii egoişti, „Cred că trebuie ca oamenii să pună suflet şi să se deschidă cu totul înspre ceea ce fac, cei care dau dovadă de egoism mă repugnă efectiv şi scad în ochii mei", susţine Ioana. „Nu îmi place muzica făcută pe calculator, cred că nici măcar nu este muzică, cei care fac aşa ceva nu simt muzicalitatea, nu sunt muzicieni". De asemena Ioana spune că nu îi plac prăjiturile foarte dulci.

Îi place:

Îi place să joace teatru, vrea chiar să meargă la facultatea de teatru, adoră să citească şi să asculte muzică. „Îmi plac în special cărţile biografice. «Agonie şi extaz» şi «Şogun» au fost cărţile care mi-au plăcut cel ami mult. Iar ca formaţii de muzică pe primul loc e Iron Maiden, dar sunt multe multe altele care îmi plac să le ascult", spune tânăra basistă.

PROFIL:

Născută: 31 ianuarie 1993, Bistriţa

Studii: elevă clasa IX-a secţia matematică-informatică, Colegiul Naţional Andrei Mureşanu

Familie: un frate mai mic, Andrei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite