Bistriţa: Ioana Hangan: „Pentru mine, muzica şi versul popular sunt totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Hangan se naşte într-o familie de gospodari din comuna Bistriţa Bârgăului, neamul Hanganilor deţinând jumătatea din Colibiţa.

Spune că se ştie a cânta încă de la vârsta de 6 ani, primul spectator fiind bunica ei: „ Bunica mă iubea foarte mult şi spunea că glasul meu mă va duce foarte departe. O femeie simplă, dar care ştia multe despre viaţă, despre cântece şi tradiţii, alea adevărate, nealterate încă pe vremea aia", spune artista populară.

Despre copilărie îşi aminteşte că a fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii: „ Mama a fost pâinea lui Dumnezeu, eram cea mai mare, eu mai având doi fraţi: Luca şi Sandu. Mama ne făcea toate poftele, era bună cu noi, crescându-ne în spiritul muncii şi al respectului faţă de oameni", spune Ioana Hangan. Despre tata, Simion, povesteşte că : „ era un om aspru, dar drept şi bun" îşi aminteşte artista populară.

Dragostea de cântec şi cariera

Primele „spectacole" le-a dat alături de unul din fraţii mai mici, Luca: „ El zicea din trişcă, iar eu din gură. Când mergeam cu oile sau la strânsul fânului, ne urcam pe nişte stânci şi cântam pentru toţi oamenii ce se aflau în zona respectivă la lucru. Mai cântam iarna, în corul Bisericii şi la şezătoriile de la căminul cultural din sat", spune Ioana Hangan. Cea care o va descoperi va fi învăţătoarea Maria Neamţu, sprijinită de profesorul Andrei Pavel Neuc, astfel că la 13 ani cânta deja într-un taraf vestit pe întreaga vale a Bârgăului.

De pe valea Bârgăului la Bucureşti

După o căsătorie eşuată, urmată de divorţ, Ioana Hangan va pleca la Bucureşti, aici locuind din anul 1979 până în 1986: „ A fost cea mai bună perioadă din punct de vedere artistic din viaţa mea, aici absolvind Şcoala Populară de Artă, secţia canto popular. Tot atunci am înregistrat primele cântece de cătănie la Institutul de Etnografie şi Folclor, dar am avut primele invitaţii în studiourile Radiodifuziunii Române, fiind ajutată de Gruia Stoica, Eugenia Florea", spune Ioana Hangan. La începtul anilor 80, Ioana Hangan va participa la prima ediţie a concursului de televiziune „Floarea din grădină", obţinând numărul maxim de puncte şi va începe filmările la mai multe emisiuni: „Popasuri folclorice", „Flori din floarea din grădină" şi „Viaţa satului".

În anul 1986, din cauza unor probleme personale va reveni la Bistriţa, unde îşi va continua activitatea artistică.

Profil

Data naşterii: 12 august 1950, Bistriţa Bârgăului

Studii: Liceul Teoretic din Prundu Bârgăului şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu"

Stare civilă: divorţată

Întrebare şi răspuns

Cât de legată vă e viaţa de cântecul popular?

„Pentru mine, muzica şi versul popular sunt totul, asta după ce pun deasupra pe  bunul Dumnezeu, fără de care nu avem nimic. Sunt legată de muzică, aşa cum e legat nou-născutul de mamă. Muzicii îi datorez totul, viaţa mea, cariera mea" explică Ioana Hangan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite