Bistriţa: Ioan P. Alexa este bibliotecar de patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate cărţile care intră în Biblioteca Judeţeană trec prin mâinile lui Ioan P. Alexa. El este cel mai vârstnic bibliotecar din Bistriţa.

Ioan P. Alexa lucrează de aproape patru decenii în slujba cărţilor, iar Biblioteca Judeţeană din Bistriţa este a doua sa casă. Pentru el, biblioteca e un organism viu, care creşte şi se dezvoltă. „Am norocul sau avantajul că toate cărţile care intră în bibliotecă trec pe la mine. Le inventariez şi le găsesc un loc", spune Alexa.

„Aventurile lui Habarnam"

De mic a fost învăţat să citească. Povestea sa de viaţă este cea a unui om care ştiut să lupte pentru a-şi împlini visele. A copilărit la casa de copii din Prundu Bârgăului, perioadă în care citea tot ce îi cădea în mână. „În tot greul a fost şi un bine pentru că am învăţat să mă descurc în viaţă. După ce am crescut am vrut să-mi cunosc mama. Am căutat-o, am văzut-o, dar întâlnirea a fost rece", povesteşte bibliotecarul.

Viaţa l-a învăţat că omul e cel care îşi croieşte destinul, el îşi face viaţa grea sau uşoară. Pentru Ioan P. Alexa, bucurie înseamnă să poţi zâmbi, să poţi merge la serviciu, să trăieşti şi să poţi ajuta lumea.

Acesta îşi aminteşte că una dintre cărţile citite în copilărie care i-au plăcut mult este cea a rusului Nikolai Nosov, „Aventurile lui Habarnam". „E o carte amuzantă pentru copii. Pe acea vreme erau la modă cărţile scrise de ruşi. Le-am cumpărat-o şi copiilor mei. Le-a plăcut", mai spune bibliotecarul.

Cadou în ton cu vremurile

Acum doi ani, fiul cel mare, Liviu, i-a făcut cadou un laptop. „Îmi place să fiu informat, conectat la tot ce se întâmplă. Laptopul oferit de fiul meu m-a făcut să-mi doresc să  aflu mai multe. Tot de atunci am început să scriu pe pagina de web, www.delaomlaom.ro", povesteşte Ioan P. Alexa.

Acesta crede că biblioteca virtuală nu o exclude pe cea clasică. „Bibliotecile vor fi nevoite să implementeze programe de cărţi digitale. Cartea virtuală e necesară, dar şi complementară celei clasice, în format de hârtie", este de părere bibliotecarul. El mai zice că în bibliotecile din SUA nu păstrează mai mult de jumătate de an acele cărţi care nu sunt citite de nimeni.

Colecţionează „mărturii" vii

Pe lângă o bibliotecă generoasă, Ioan P. Alexa are o colecţie de sute de ambalaje de alimente. De 15 ani le păstrează în cutii. Şi-a propus să le ordoneze când va ieşi la pensie. „În timp se vede evoluţia unui produs alimentar", consideră Alexa. Ambalajele adunate de el (de la diverse ciocolate, bomboane etc) vor fi, pentru bistriţenii din secolul următor, „mărturii" vii a ceea se vindea şi se mânca în 2011.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce mai colecţionaţi?

Am acasă două cutii pline cu semne de carte. Sunt din hârtie, sunt colorate. Vreau să găsesc o modalitate de a le expune undeva, de a le arăta oamenilor. De mult timp colecţionez timbre pe care le păstrez în albume.

PROFIL:

Născut: 28 octombrie 1951, Cluj-Napoca

Studii: Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, doi copii

Ce-i place:

Iubeşte oamenii deschişi, sinceri, care îşi respectă semenii şi îşi ţin promisiunile. Lui Ioan P. Alexa îi mai plac filmele fantastice, SF-urile, dar şi serialele coreene. „Mi-a plăcut mult serialul corean «Secretele de la palat» («The Great Queen Seondeok») datorită politeţii coreenilor, costumelor acestora, stilului de viaţă, comportamentului, dar şi a jocurilor de culise. Serialul a fost văzut de 500.000 de oameni", povesteşte bibliotecarul.

Ce nu-i place:

Detestă criza spirituală în care au ajuns mulţi români, dar şi faptul că nu mai avem repere şi valori adevărate. Regretă că, după 20 de ani, ţara nu şi-a găsit ritmul şi drumul cel bun spre dezvoltare. Legat de Bistriţa, lui Ioan P. Alexa nu-i place că nu există preocupări serioase din partea autorităţilor privind construcţia unei clădiri a Bibliotecii Judeţene.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite