Bistriţa: Investitorii privaţi, singura şansă pentru Wonderland

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ovidiu Creţu, lângă planul Wonderland
Primarul Ovidiu Creţu, lângă planul Wonderland

Proiectul de amenajare a unui complex de agrement polivalent în Bistriţa depinde de interesul parterilor privaţi. Consilierii locali bistriţeni sunt dispuşi să aprobe Studiul de Fezabilitate  al acestei investiii doar dacă proiectul va fi relizat din alte surse decât banii din bugetul local

După ce a pierdut şansa de obţine o finanţare pe bani europeni, din cauza procedurilor legale întinse pe doi ani, învestiţia într-un complex de aregement unic în Bistriţa mai poate deveni realitate doar graţie investitorilor. Proiectul Wonderland, iniţiat de primarul Ovidiu Creţu, va trece de Consiliul Local (CL) doar dacă investitorii sar cu banii.

245.000 de lei, cheltuiţi pe hârtii

Primăria Bistriţa a alocat deja din bugetul local pe anul în curs, suma de 245.000 d elei pentru întocmirea documentelor necesare  unui plan urbanistic zonal (PUZ) şi unui studio de impact asupra mediului. „Pentru această investiţie au fost prevăzuţi în buget 47.872 de lei pentru studiul de impact, din care s-au plătit doar jumătate şi jumătate vor fi plătiţi după ce se va aproba avizul de mediu. Iar alţi aproximativ 221.000 de lei au fost plătiţi pentru PUZ", explică purtătorul de cuvânt al primăriei, Mihai Ruşti. Odvidiu Creţu susţine că pentru realizarea proiectului ar mai fi nevoie de încă 2 milioane de euro. „Ultimul tren pentru obţinerea unei finanţări europene l-am pierdut în 2009. Sper să existe investitori interesaţi în acest proiect. Nu doresc să realizeze din bani de la bugetul local. Noi vom aloca bani doar pentru pârtia de schi şi utilităţi şi estimez că ar fi vorba de vreo 2 milioane de euro", a declarat primarul, într-o conferinţă de presă. „Pentru pârtia de schi au apărut doi investitori interesaţi. Am trimis şi în China nişte date referitoare la acest proiect", a mai spus Creţu, care speră să pună pe masa consilierilor un proiect clar luna viitoare.

Consilierii nu vor să se dea bani de la buget 

 „Proiectul , per ansamblu, este de interes public, dar nu credem că este o prioritate pentru următori 2-3 ani. Vom fi atenţi să nu existe formulare uzuală pentru finanţarea din bugetul local şi alte forme legale constituite conform legii şi vom aproba un studiu doar dacă finanţarea se face în parteneriat public-privat", a explicat Andrei Rusu, poziţia consilierilor PNL. „Pe varianta de parteneriat nu ne opunem, dacă vor fi persoane interesate. Dar trebuie să vedem şi despre ce sume va fi vorba şi nu cred că vor fi mici. Oricum, o asemenea investiţie nu cred că este cea mai important în acest moment", crede consilierul Alin Seserman, din partea PDL.

Wonderland, în dezbatere publică joi

Wonderland, sau complexul de agremetn multifunţional este suspus dezbaterii publice joi, de la ora 16.00, în sala mare de şedinte a primăriei. Bistriţenii pot face contestaţii, iar apoi proiectul va fi înaintat Protecţiei Mediului pentru emiterea unui aviz. În decembrie, studiul de fezabilitate va fi suspus aporbării în plenul CL. Wonderland-ul ar urma să se construiscă pe 274 de hectare de teren şi alte 18 hectare de pădure din cartierul Unirea. Complexul va cuprinde dotări pentru practicarea sporturilor: schi, patinaj, înot, polo, baschet, badminton, tenis, fotbal, ciclism, călărie, golf ş va fi prevăzut şi cu spaţii de cazare şi birouri.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite