Bistriţa: Pubele ecologice lipsesc din instituţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 6 august, fiecare sediu adminsitrativ trebuie să aibă pubele sau saci speciali pentru diferitele tipuri de gunoi. Până astăzi, doar Prefectura a reuşit să comande aceste recipiente, care vor funcţiona de luni

De la începutul lunii august, fiecare instituţie publică este obligată să dispună pe holuri, la intrarea în sediu sau în birourile angajaţilor, de recipiente speciale pentru fiecare tip de deşeu. Prevederea este impusă prin legea 132 /2010, publicată în 6 iulie în Monitorul Oficial şi cu termen de aplicare în 30 de zile. Cu toate că Garda de Mediu, instituţia avizată să verifice dacă instituţiile se conformează legii, începe controalele de săptămâna viitoare, cele mai multe instituţii publice din oraş abia şi-au făcut comenzile pentru pubele. Inspectorii de la Mediu spun că acolo unde vor fi nereguli, amenzile pot ajunge şi la 10.000 de lei.

Zece instituţii publice au cerut pubele şi saci

Potrivit directorului Societăţii de Salubrizare Urbana, Nicolae Vădan, instituţiile nu s-au prea grăbit să îşi aigure recipientele pentru gunoaie. Mai mult, unele au crezut că le primesc gratuit. „Noi am făcut o listă cu toate instituţiile, doar zece ne-au cerut până acum pubele colorate diferite sau saci  pentru sticlă, hârtie şi PET-uri. Aceste echipamente le comandăm şi noi de la furnizori şi trebuie plătite. Sacii îi aducem de o firmă din judeţ şi costă 0, 5 lei. Ar fi nevoie de patru pe lună într-o instituţiei, iar pubelele sunt importate şi costă în jur de 22 de euro bucata", explică Nicolae Vădan. Acesta mai spune că firma de salubrizare va trebui să stabilească un termen de ridicare a acestor deşeuri şi că instituţiile nu vor plăti taxe în plus pentru acest serviciu.

Prefectura are pubele de luni

Sorina Drecşan, consilier în cadrul Prefecturii Bsitriţa-Năsăud, spune că , de luni, instituţia va colecta selectiv gunoaiele. „De luni, trei contaienele colorate diferit vor fi montate în faţa instituţiei, pentru cetăţeni. În aceeaşi zi, în spatele clădirii administrative vor exista alte trei pubele mari", spune Sorina Drecşan. La primăria Bistriţa, comenzile pentru pubele sunt făcute deja şi ar trebui să ajungă undeva la finele lunii august. „Noi facem o colectare separată de hârtie încă de doi ani. Am demarat procedura de achiziţie a acestor pubele, pe care ni le asigură Urbana", declară Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al  primăriei. Şi în Consiliul Judeţean (CJ), pubelele sunt pe drum. „S-a emis o dispoziţie de confromare şi zilele acestea ar trebui să se soluţioneze şi acest aspect", precizează Geea Balasy, purtătorul de cuvânt al CJ.

Controalele din  august

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bistriţa, Ioan Borş, spune că  verificările vor începe de săptămâna viitoare. „Cine nu va respecta legea va fi amendat", spune Borş. Potrivit legii, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 10.000 de lei.

  Colectare la grămadă în iglurile selective

În iglurile destinate diferitelor tipuri de gunoi, amenjate de două sptămâni pe străzile din oraş, bistriţenii au depus gunoi amestecat. Urbana a ridicat până azi 500 de kilograme de sticlă amestecată cu gunoi menajer şi în jur de şase metri cubi de PET-uri.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite