Bistriţa: Grigoriţă Bărbos este jandarmul care nu se teme de nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 16 ani lucrează în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi spune că, în orice misiune, curajul şi apărarea aproapelui sunt mai importante decât  viaţa propriei persoane.

Grigoriţă Bărbos a visat de mic să-i ajute şi să-i apere pe cei din jur. „Tot timpul am vrut să ajung un om care lucrează în slujba cetăţenilor. Nu ştiam exact că voi fi jandarm. De fapt, m-am decis prin 1999. De mic am avut înclinaţii spre disciplină pentru că am făcut mult sport, încă din clasa a V-a", povesteşte jandarmul. Acesta mai spune că seriozitatea şi profesionalismul acestei meserii, dar şi faptul că, imediat după Revoluţie, Jandarmeria era un domeniu nou înfiinţat, l-au determinat să se îndrepte spre aceste structuri. „Mă ghidez tot timpul după principiul că, în viaţă, atâta timp cât  reuşesc să fac bine bine ceea ce fac, la un moment dat, voi fi răsplătit. Pentru ceea ce am realizat până acum ,cred că cea mai mare răsplată este că am câştigat încrederea superiorilor mei pentru a conduce cele mai importante misiuni", mai spune jandarmul.

„Când eşti într-o misiune, nu te gândeşti la tine"

La comanda Detaşamentului 1 Mobil, unde lucrează acum, Grigoriţă spune că este responsabil de toate acţiunile de asigurare şi păstrare a ordinii publice. Toate misiunile la care a participat, de la pază la meciuri, la patrule publice sau la ajutorarea sinistraţilor, au fost, pentru el, la fel de importante. „Îmi amintesc de inundaţiile de la Târlişua, unde am salvat şapte persoane, sau de pasagerii dintr-un elicopter cărzut în 2006, în zona Tihuţei", mai spune jandarmul. Indiferent de cât de greu  şi periculoasă este activitatea unui jandarm, Bărbos crede că siguranţa celorlalţi este obiectivul primordial al oricărui jandarm. „Când eşti într-o misiune, nu te gândeşti la tine. Nu am avut niciodată timp să mă gândesc că mi-e frică de ceva. Fiecare moment contează", crede bistriţeanul. Acesta mai spune că unii oameni nu se gândesc la ce înseamnă activităţile jandarmilor şi că, de multe ori, aceştia sunt huliţi în mod gratuit. „Oamenii nu-şi dau seama că noi suntem acolo să-i apărăm şi se revoltă pe noi. Cineva trebuie să facă şi asta şi, din fericire, suntem noi aceia", spune, râzând, Grigoriţă.

Profil

Născut: 31.01. 1973, în localitatea Ilva-Mare

Studii: Post-Universitara de Psihologie Judiciară, la Universitatea Babeş Bolyai, Cluj-Napoca.

Ocupaţie: Comandat la Detaşamentul 1 Mobil al Jandarmeriei Bistriţa-Năsăud

Familie: căsătorit, are doi copii

Grad militar: maior

Ce-i place:

Jandarmul este pasionat de sport, pe care-l practică  foarte des. „Aş vrea să spun că sunt polisportiv, pentru că îmi plac şi artele marţiale şi culturismul şi alpinismul. Florile sunt o altă pasiune a mea şi, cu puţin nororc, curtea casei mele se va transforma într-o mini-grădină botanică", spune Bărbos.

Ce nu-i place:

Lui Grigoriţă nu-i place laşitatea şi nici oamenii care nu respectă mediul înconjurător sau prevederile legale. „Aş vrea să fac oamenii să înţeleagă că trebuie să respecte drepturile celor din jur şi să nu încalce prevederile legale. Nu-mi plac nici bistriţenii care nu se îngrijesc de mediul înconjurător", mai spune jandarmul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite