Bistriţa: Grigore Grapini, profesorul de sport pasionat de turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Grapini
Grigore Grapini

După 15 ani în care a fost directorul Biroului de Turism din Bistriţa-Năsăud, Grapini nu a renunţat la prima lui iubire: profesia de dascăl de educaţie fizică şi sport.

Grigore Grapini a crescut într-o familie de oameni modeşti, din comuna Şanţ. De mic a cochetat cu ideea de a ajunge preot sau inginer în silvicultură, dar destinul a ales altceva pentru el. „A fost o întâmplare că am ajuns profesor de sport. În 1968 am participat la un concurs de atletism şi, deşi nu aveam o pregătire sportivă de specialitate, am reuşit să întrec sportivi adevăraţi", îşi aminteşte profesorul. Pe urmă s-a înscris la facultatea de profil din Bucureşti şi apoi a lucrat 15 ani în domeniul turismului.  „Cât timp am fost director la biroul de turism al judeţului, am trimis peste 400 de copii în străinătate", spune Grapini. Acesta adaugă că a dat apoi examen de titularizare şi a devenit profesor. Până anul trecut, a coordonat activitatea Palatului de Copii din Bistriţa, unde  avea grijă ca elevii să participe la tot felul de activităţi extraşcolare. „Astfel de programe sunt foarte utile pentru copii, mai ales că mulţi elevi îşi găsesc viitoarea profesie graţie acestor cursuri", spune profesorul. De un an a revenit la catedra de sport şi predă ore de educaţie fizică la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu. „Nu-mi pare rău că am ajusn profesor de sport. Este o alegere pe care aş face-o oricând. Am vrut să îmi închei activitatea tot ca profesor", mai spune acesta.

Copiii nu fac suficient sport

Ca profesor de educaţie fizică, Grapini crede că această disciplină nu se bucură de importanţa ei meritată în programa şcolară. „Am avut o elevă în America şi pe care am întrebat-o cum se face mişcare acolo şi mi-a spus că americanii fac înot şi alte sporturi, la noi elevii se iau unii după alţii şi vin cu scutiri la ora de educaţie fizică. La mine în clasă, însă, nu sunt elevi cu scutiri. E foarte important să ştii să îi motivezi să facă sport, pentru sănătatea lor", este de părere profesorul.

Ce-i place:

Profesorului îi place să călătorească şi să citească. A văzut deja Grecia, Croaţia şi Italia şi spune că nu ratează nicio ocazie de-a vizita ţări străine. „Sunt tot timpul la curent cu ce se întâmplă în domeniul meu şi în lume", spune Grapini.

Ce nu-i place:

Bistriţeanul spune că nu agreează oamenii făţărnicia şi nici oamenii lipsiţi de scupule. „Nu-mi plac persoanele care ar face orice sacrificiu pentru a-şi atinge un obiectiv. Nu-mi plac nici oamenii care fac afirmaţii nefondate la adresa altora", explică profesorul.

PROFIL

Născut: 6 octombrie, 1950, în comuna Şanţ

Studii: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti

Familie: Căsătorit, mai are doi fraţi

Ocupaţie: profesor de sport la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite