Bistriţa: Grigore Avram este silvicultorul care scrie despre natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Avram
Grigore Avram

Este silvicultor, vânător, profesor şi scriitor. Pentru Grigore Avram, pădurea înseamnă o comunitate de „indivizi" vegetali, cu mult suflet.

A copilărit la Maieru, un loc plin de semnificaţii istorice şi literare. De când era copil i-a fost dragă natura, iar pădurea i-a intrat în suflet. Respectul pentru tot ce înseamnă natură şi viaţă i-a purtat paşii spre o facultate de silvicultură. A lucrat peste 30 de ani în domeniu în Sângeorz-Băi, Bistriţa, Ilva Mică. „De-a lungul vieţii mi-am întărit convingerea că oamenii sunt legaţi de pădure. Ar trebui să învăţăm totul de la ea. Acolo, lucrurile se petrec după o înţelegere prealabilă a sufletelor care trăiesc în interiorul său", spune Grigore Avram. Pentru silvicultorul bistriţean, natura înţelege mult mai bine decât oamenii ideea de „trecere dincolo", iar toamna e doar un exemplu în acest sens.

De cinci ani lucrează în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, iar de un an se află la conducerea acestei instituţii. În plus, Grigore Avram este vânător, dar şi profesor. Acesta predă discipline de profil la filiala din Bistriţa a Universităţii de Vest Vasile Goldiş şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

Carte apreciată de Marcel Iureş

Dragostea şi respectul pentru natură l-au îndemnat să pună pe hârtie ceea ce se întâmplă cu pădurea în zilele noastre. A publicat nouă cărţi, atât de specialitate, cât şi de poezii şi eseuri. „Văd pădurea ca pe o comunitate de indivizi vegetali, cu mult suflet. La fel ca ei, noi, oamenii, nu am fost creaţi să trăim singuri. Singurătatea duce la moarte, însă viaţa în comun înseamnă prosperitate şi sănătate. În cărţile mele scriu despre ceea ce se petrece cu pădurea în zilele noastre, cu răul care se amplifică pe zi ce trece şi de care nu putem scăpa decât dacă luăm atitudine", crede Avram.

Acesta s-a implicat în numeroase acţiuni de voluntariat prin care s-au împădurit zeci de hectare din judeţ. La una dintre acestea, desfăşurate în parteneriat cu Asociaţia „Tăşuleasa Social", l-a întâlnit pe binecunoscutul actor Marcel Iureş. El i-a citit una dintre cărţile sale numită „Pădurea altfel". „M-a sunat şi mi-a spus că i-a plăcut foarte mult volumul", afirmă Avram.

PROFIL

Născut: 13 februarie 1964, localitatea Maieru

Studii: doctorat în silvicultură

Familie: căsătorit, 3 fiice, Iulia de 20 de ani, Maria de 17 ani şi Daiana de 12 ani

Ce-i place

Adoră să scrie, să citească şi să mediteze. Îndrăgeşte ideea că poporul român îşi are originile şi de la Roma, însă regretă că nu sunt valorificate mai bine anumite trăsături ale latinilor. Are un respect pentru morala creştină pe care, din păcate, unii oameni nu o pun în practică zi de zi aşa cum ar trebui.

Ce nu-i place

Detestă faptul că românii practică trădarea. Lui Grigore Avram nu-i mai place că minciuna a primit rang înalt şi a luat locul adevărului. „Acest lucru nu e deloc bine. Nu-mi mai place că românii nu au o mândrie a lor care să-i ridice deasupra vremurilor pe care le trăim", este de părere Avram.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite