Bistriţa: Ghidul unei vacanţe sigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai tentnte oferte de turism pot ascunde mici escrocherii. Specialiştii în domeniul turismului le recomandă bistriţenilor să citească atent contractele şi să nu le lase momiţi de cele mai ieftine preţuri

Pentru a avea un concediu reuşit e nevoie să fiţi foarte bine informaţi, să verificaţi fiecare agenţie de turism şi să refuzaţi să semnaţi contractele prea stufoase şi scrise alambicat.

Nu tot ce e ieftin e şi sigur

Specialiştii în domeniul turismului spun că diferenţele enorme de preţ între ofertele de vacanţă de la mai multe agenţii sunt primul indiciu care ar trebui să pună bistriţenii pe gânduri. „E normal să difere preţurile, pentru că fiecare are propria politică de marketing. Dacă diferenţele nu trec de 5-10 la sută pe un pachet turistic asemănător, atunci e în regulă. Când, însă, apar diferenţe de 400 -600 de euro, atunci trebuie să devenim suspicioşi", este de părere Dosa Zsolt, directorul uneia dintre cele mai vechi agenţii de turism din Bistriţa. Acesta mai spune că solicitarea de informaţii cât mai precise despre condiţiile de cazare, transport sau tarife sunt încă un criteriu pentru a depista o firmă care încearcă să profite de ignoranţa clienţilor. „O firmă care se respectă trebuie să îşi cunoască foarte bine produsele. Noi, în această perioadă, ne-am dublat, practic, timpul de consiliere al clienţilor. Oamenii trebuie să ceară cât mai multe informaţii despre orice destinaţie. Astfel testează şi seriozitatea firmei", este de părere Zsolt.  Acesta adaugă că oamenii pot cădea foarte uşor în plasa unor oferte mult mai ieftine în această peioadă. „Chiar dacă numărul clienţilor noşti a rămas cam la fel, am observant că bugetele alocate concediilor s-au diminuat anul acesta cu până la 30 la sută. Tentaţia e foarte mare spre oferte cât mai ieftine", remarcă directorul agenţiei Sfara Tours.

Citiţi cu atenţie contractele

Victor Chira, comisar în cadrul Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud, spune că bistriţenii trebuie să semneze doar contractele scurte şi concise. „Pentru a preveni situaţiile de escrocherie bistriţenii trebuie să semneze doar după ce citesc un contract. De asemenea, trebuie să se asigure că acele clauze sunt clar explicate. Contractele stufoase, cu exprimări neclare, ar trebui să le dea de bănuit", este de părere comisarul. Acesta spune că anul acesta nu s-au depus reclamaţii pentru pachete turistice, însă anul trecut, o firmă din Oradea a pimit reclamaţii de lacel puţin trei bistriţeni.

Vigilenţa l-a scăpat  de o escrocherie

Octavian Ganea este managerul unei firme de construcţii din Bistriţa şi spune că a fost la un pas de a cădea victima unor oferte tentante. „Am aflat de la nişte prieteni din Cluj de o ofertă foarte iertină de cazare oferită de oa genţie din Timişoara.  Pentru şapte zile în Turcia preţul era  undeva la 600 de euro, în condiţiile în care la alte agenţii preţul ajungea şi la 1.200 de euro. Am făcut repede o verificare a firmei şi am găsit că e  nouă  pe piaţă. Apoi am sunat nişte cunoştinţe din domeniu şi am ales să caut alte oferte în Bistriţa. Mai târziu am aflat că firma din Timişoara vindea pachete fictive", spune bistriţeanul. Acesta le recomandă bistriţenilor să studieze mai amănunţit ofertele de pe piaţă şi să apeleze la firme cu vechime în domeniu. „Chiar dacă e criză, concediul îl faci o dată pe an şi merită să plăteşti 10-15 la sută mai mult pentru un pachet real", crede Ganea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite