Bistriţa: Frigul din ultimele zile a compromis producţia de mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de pomi fructiferi din judeţ spun că temperaturile scăzute înregistrate în ultimele zile le-au afectat producţia de mere chiar cu 40%. Aceştia nu exclud ca în toamnă să mărească preţul la mere. Potrivit Direcţiei Agricole BN au fost afectate aproape 600 din cele 8000 de hectare ale judeţului cultivate de livezi.

Proprietarii de livezi din Bistriţa-Năsăud spun că temperaturile scăzute înregistrate în ultimele zile le-au afectat merii şi implicit producţia de mere. Unii dintre ei cred că nu vor avea mere în acest an şi speră că restul culturilor precum porumbul şi soia să-şi revină. Ioan Mate, un crescător de pomi fructiferi din partea de sud a judeţului, din comuna Sânmihaiu de Câmpie, zice că i-au îngheţat merii din cauza frigului din ultima vreme. Acesta are 49 de hectare de livadă, iar 20 dintre ei, cu meri, i-au fost afectaţi.  

 „Le-au căzut florile şi într-o dimineaţă m-am trezit cu pomii îngheţaţi. Producţia e compromisă. Cam 40% dintre ei nu vor mai face fructe în toamnă", spune Mate.

La toamnă, mere mai scumpe?

Pomicultorii aşteaptă să vadă cum vor evolua merii peste vreo două săptămâni. „Pe 4 din cele 40 de hectare cultivate cu meri sunt probleme. Florile la meri au îngheţat şi nu vor face fructe. Livada mea este pe un deal, iar mai afectaţi au fost pomii de la baza pantei. Aştept să văd cum vor evolua în următoarea perioadă", susţine Octavian Drăgan, un bistriţean ce cultivă pomi fructiferi de peste 25 de ani în Ghinda, un cartier mărginaş al oraşului.

Acesta se aşteaptă la o producţie mai mică şi nu exclude ca, în toamnă, să mărească preţul la mere. „Noi vindem merele cu 1 leu kilogramul. S-ar putea să-l creştem al 1,5 lei", adaugă Drăgan.

Îngrijorare la Staţiunea Pomicolă

Directorul singurei Staţiuni Staţiuni de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din judeţ e îngrijorat de efectele produse de frig şi va definitiva de-abia săptămâna viitoare verificările în teren pe cele 66 de hectare cu mere. „S-au înregistrat temperaturi de -1 cu 5 grade, ceea ce nu e normal şi ceea ce nu le-a făcut deloc bine la pomi. Din cele 8 zile cât a durat inflorescenţa, doar în patru zile au avut pomii condiţii normale de dezvoltare. Să vedem dacă leagă. Deocamdată, pierderile vor fi parţiale, însă doar după verificările în teren vom afla cât de mari sunt acestea", spune inginerul Ioan Platon, directorul Staţiunii.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală BN, aproape 600 de hectare cultivate de livezi din cele 8000 ale judeţului au fost afectate.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite