Bistriţa: Fotografie unicat din decembrie 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fotografie din 5 decembrie 1918 care înfăţişează intrarea trupelor române în Bistriţa este expusă în holul Centrului Cultural Municipal din oraş. Bistriţenii mai pot vedea şi documente vechi din care pot afla ce au făcut şi ce au simţit bistriţenii în perioada de dinaintea Unirii.

Centrul Cultural Municipal prezintă, în premieră, o fotografie cu armata română în timp ce intra în Bistriţa în data de 5 decembrie 1918. Valoroasa poză poate fi admirată în copie, originalul fiind la arhivele judeţului, pentru câteva zile în cadrul unei expoziţii dedicată Unirii din 1918. Arhivistul Cornelia Vlaşin de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, custodele manifestării, spune că nu se cunoaşte autorul fotografiei din 5 decembrie 1918. „Bănuim că este avocatul Victor Moldovan deoarece acesta a descris în detaliu, în memoriile sale, păstrate în original la arhive, evenimentele din acea vreme. Tot el a fost cel care a organizat, alături de alţii, garda română din Bistriţa şi a fost preşedintele acesteia. Garda română din Bistriţa a fost printre primele structuri de acest gen organizate din Transilvania", explică arhivistul Vlaşin.

Arhivistul Cornelia Vlaşin arată o copie după fotografia din 1918, aflată spre păstrare la arhivele judeţului

Trupele române din 1918, pe pietonalul din 2010

Poza din 1918 înfăţişează trupele române care mărşăluiesc pe lângă Biserica de la Coroana, şi trec pe strada Liviu Rebreanu, actualul pietonal, care atunci se numea strada Lemnelor. Istoricii spun că sunt mai multe ipoteze legate de locul pe unde ar fi intrat trupele române în oraş. Arhivistul Adrian Onofreiu afirmă că preotul din Mureşenii Bârgăului amintea în cronica Parohiei din localitate că trupele române au trecut pe Valea Bârgăului şi au intrat în Bistriţa dinspre Bârgău. „Apoi, din Memoriile lui Victor Moldovan aflăm că armata română a intrat în oraş pe la bariera de la Viişoara, în 5 decembrie 1918, şi că mulţimea de oameni a aşteptat-o şi a condus-o până în centru", explică Onofreiu.

Despre acea zonă care apare în fotografie, cercetătorii mai spun că acolo se desfăşurau cele mai importante manifestări la care se aduna întreaga comunitate. „Pe actualul pietonal şi în Piaţa Unirii, unde se află Biserica de la Coroana, aveau loc cele mai semnificative evenimente. Pe acolo a trecut şi armata română care a intrat în 5 decembrie 1918 la Bistriţa", mai spune cercetătorul Onofreiu.

Fotografie descoperită de arhive în 1937

Valoroasa imagine a ajuns în arhivele din oraşul Năsăud în 1937, iar în cele de la Bistriţa, în 1983. "Aceasta face parte din colecţia de fotografii de epocă a arhivelor bistriţene alături de poze cu academicienii judeţului, cu Ecaterina Teodoroiu, cu oraşele Năsăud şi Bistriţa la sfârşit de secol XIX, dar şi cu oameni gătiţi în straie populare", adaugă Cornelia Vlaşin.

Alte documente vechi expuse

Bistriţenii mai pot vedea procesele-verbale de constituire ale gărzilor române în judeţ, telegrama Senatului Naţional din Cluj prin care se anunţa modul de deplasare spre Alba Iulia, dar şi documente elaborate de gărzile naţionale. „Puţine judeţe mai păstrează documentele elaborate de gărzi", adaugă Cornelia Vlaşin.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite