Bistriţa: Filip Florean este istoricul purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filip Florean
Filip Florean

Este profesor de istorie din 1998, iar de nici trei luni răspunde de relaţia cu mass-media locală.

De mic a prins gustul istoriei. Era disciplina lui preferată şi citea tot ce-i cădea în mână. Filip Florean a avut şi un dascăl care i-a îndrumat paşii spre această profesie. Este vorba de Cornelia Runcan, care i-a predat istoria în liceu. „E modelul meu. La ea am apreciat patosul cu care îşi făcea orele. Ne-a învăţat să fim riguroşi şi punctuali", spune Florean. De aceea s-a făcut profesor.

Cartea care a citit-o în copilărie şi pe care o recomadă fiecărui elev de-al său este „Legendele Olimpului" de Alexandru Mitru. „La elevii din clasa a V-a cărora le predau le-am spus că această carte este o lectură obligatorie", explică dascălul. Fiecărei generaţii de copii care îi trece prin mână îi predă „lecţia moralităţii". „Mereu le spun să fie morali şi corecţi cu cei din jur, dar şi cu ei înşişi. Iar istoria mă ajută să-i învăţ această lecţie prin personajele sale, personaje precum Regina Maria, Carol I sau Alexandru cel Bun", spune Florean. El a intrat în sistem de 12 ani, iar acum predă la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Beclean. E inspector şcolar din octombrie 2009, iar de nici trei luni este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Mai multe ore de istorie în programă

Filip Florean şi-ar dori ca toţi elevii să studieze măcar două ore de istorie pe săptămână. Dacă ar avea puterea, ar introduce mai multe ore în programa şcolară şi ar insista mai mult pe istoria locală. „Şcolarii ar trebui să-şi cunoască trecutul comunităţii în care trăiesc. Iar profesorii ar trebui să le stârnească interesul copiilor pentru istoria locală prin culegerea de mărturii vii despre diverse evenimente şi obiceiuri specifice judeţului", consideră dascălul.

El şi-ar mai dori ca liceenii de la profilele socio-umane să studieze probleme de mental colectiv şi imaginar social. „Regret că nu avem în judeţ monografii riguros întocmite. Din acestea, elevii ar afla multe lucruri interesante", adaugă profesorul.

Carte despre Beclean

Istoric ca formaţie, Filip Florean vrea să-şi continue cercetările. „La Beclean este un colectiv care intenţionează să scoată o monografie a acestui oraş. Vreau să-mi aduc contribuţia", adaugă dascălul. Ultimul său studiu a fost publicat în Anuarul profesorilor de istorie din judeţ. A scris despre aportul lui Alexandru Vaida-Voievod la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919, o personalitate pe care o admiră îm mod deosebit. „A fost un om foarte flexibil. A intrat în loja masonică pentru a obţine recunoaşterea Marii Uniri în faţa Marilor Puteri ale Europei acelei vremi. După ce a obţinut acest lucru, a demisionat din lojă", mai spune Florean.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce calităţi trebuie să aibă un dascăl?

Din păcate, sunt din ce în ce mai multe persoane care nu au ce căuta în învăţământ. Un profesor trebuie să fie nu numai sociabil, comunicativ şi deschis, ci şi trebuie să stăpânească foarte bine materia pe care le-o predă elevilor.

PROFIL

Născut: 9 martie 1976, Năsăud

Studii: master în managementul educaţional

Familie: căsătorit, două fiice, Ioana de 7 ani şi Iulia de 5 luni

Ce-i place

E un microbist înfocat. Joacă fotbal de două ori pe săptămână cu colegii profesori de la şcolile din Beclean. Lui Filip Florean îi place enorm să-şi petreacă timpul cu cele două fiice ale sale, pe care le scoate des la plimbare. Îndrăgeşte documentarele TV.

Ce nu-i place

Nu suportă minciuna şi detestă modul superficial prin care unii oameni abordează problemele seriose. La unii tineri nu agreează faptul că sunt prea uşor influenţabili. Profesorului nu-i mai place instabilitatea de care dă dovadă sistemul de învăţământ.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite