Bistriţa: Fermierii stau la cozi infernale la Registrul Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii au fost puşi pe drumuri zile întregi
Fermierii au fost puşi pe drumuri zile întregi

Astăzi a fost ultima zi în care aceştia se puteau înregistra ca persoane fizice autorizate.Condiţia a fost impusă printr-un act normativ din 31 august, însă majoritatea agricultorilor au amânat depunerea actelor pe ultimele zile

Aglomeraţie mare astăzi la Oficiul Registrului Comerţului (ORC)în ultima zi de depunere  a actelor pentru înregistrarea ca persoane juridice a fermierilor din zonele defavorizate. Oamenii vin de la zeci şi sute de kilometri şi aşteaptă cu orele la coadă. Majoritatea fac drumuri la Bistriţa de câteva zile pentru că o singură zi este insuficientă pentru a depune toate actele şi  a obţine toate aprobările de care au nevoie. „Aceasta este a patra zi în care vin. Am fost la Apia, sus pe deal de câteva ori, Apoi mi-a trebuit cazierul fiscal, m-am dus prima dată la poliţie că n-am ştiut că trebuia să merg la Finanţe. Într-o altă zi era sărbătoare sau ceva grevă, că la Finanţe nu lucra nimeni aşa că am venit atunci degeaba" , se plânge  Grigore Someşan, un fermier din Spermezeu, care stătea la coadă la unul dintre ghişeele de la ORC. „Nici nu ştiu câţi bani trebuie să dăm în total, am auzit că peste 4 milioane de lei vechi, apoi o să ne ia impozit, am auzit ca vom plăti şi pe la asigurările de sănătate, nici nu mai ştiu dacă rămânem cu ceva din subvenţia asta", intervine un alt fermier venit din Nuşeni pentru a doua zi consecutivă. „Este şi vina noastră că am lăsat-o pe ultima zi, însă am tot sperat că poate-poate guvernul se va râzgândi şi va da altă lege. Măcar să avem scutire de TVA şi noi, însă nu cred că se va întâmpla", spune Gheorghe Fulecan, 43 de ani, din Nuşeni, proprietar a 20 de bovine şi a 250 de oi.

Program de zece ore timp de o săptămână

Gavril Gordon, un fermier de 65 de ani din Ruştior s-a trezit şi azi cu noaptea în cap pentru a veni la Bistriţa. Vine de mai multe zile şi astăzi, în ultma zi  a trebuit să aştepte până după ora 14,00 la ORC pentru că dosarul său nu era procesat : „nu mi-a venit cererea de la Apia şi mi s-a spus să aştept. Am crezut că o să scap dacă transfer totul pe fiul meu. Nu s-a putut, aşa că am venit din nou amândoi", povesteşte Vasile Gordon, care aşteaptă  ora 14,00 pe un scaun din sediul supraglomerat. Are noroc pentru că funcţionarii de la ORC au prelungit programul ca să poată depune dosarele toată lumea : „Avem program de la 8 dimineaţa până la 18-19 seara . Aşa am făcut toată săptămâna. Din păcate nu este singurul program cu termen limită. Pe lângă subvenţia la vaci pentru zone defavorizate, mai există şi programul cu fermele de subzistenţă, la care termenul limită este 29 octombrie", explică directorul de la ORC , Ioan Turc. La APIA Bistriţa-Năsăud au depus cereri de subvenţie pentru bovine din ferme aflate în zone defavorizate 3900 de fermieri, însă doar 500 dintre aceştia au reuşit să se autorizeze până vineri în jurul amiezii ca persoane fizice autorizate.Cei cu actele în regulă ar putea primi în jur de 100 euro anula pe cap de bovină, însă suma finală depinde de numărul de cereri înregistrate la nivel naţional.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite