Bistriţa: Englezii îi întreabă pe bistriţeni despre sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 2000 de bistriţeni vor fi întrebaţi prin chestionare, trimise prin poştă, cum văd sistemul sanitar şi mediul în care trăiesc. Răspunsurile vor fi trimise la o universitate din Manchester, Marea Britanie, şi vor sta la baza unei viitoare directive europene privind sănătatea.

Bistriţa este unul dintre cele trei oraşe din România, alături de Craiova şi Iaşi, ales de coordonatorii programului european „Euro Urbis" de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, pentru a participa la un studiu despre sănătate. Adjunctul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, doctorul Doina Petri, spune că 1600 de bistriţeni vor primi săptămâna viitoare chestionare prin poştă. „Este vorba de un program european intitulat «Euro Urbis» care a fost iniţiat de cercetătorii Universităţii din Manchester. Aceştia au demarat un studiu în mai multe oraşe din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru elaborarea unei directive europene privind sănătatea. Concluziile chestionarelor vor sta la baza stabilirii unor indicatori de sănătate", explică Doina Petri.

60 de întrebări

Aproape 2000 de orăşeni vor primi acasă câte un chestionar cu peste 60 de întrebări. Chestionarele vor ajunge la 800 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 19 şi 65 de ani, dar şi la 800 de bărbaţi şi femei care au peste 65 de ani. "Acum terminăm plicurile şi săptămâna viitoare le trimitem. Am ales aleatoriu persoanele care vor primi întrebările prin poştă. Studiul vizează adunarea de date statistice. Printre altele, bistriţenii vor fi întrebaţi care este percepţia lor despre sistemul sanitar românesc, despre cât de afectaţi sunt de zgomotul urban, dar şi dacă sunt de părere că oraşul are suficiente spaţii verzi", adaugă doctorul Petri.  

Casetă:

Rezultatele chestionarelor din Bistriţa, Iaşi şi Craiova, dar şi din celelalte oraşe europene care participă la acest studiu vor fi trimise în Marea Britanie unde vor fi analizate. Pe baza acestor concluzii, în 2013 se vor stabili noii indicatori de sănătate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite