Bistriţa: Elevii de la liceul de muzică vor fi mutaţi, din toamnă, la alte şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii singurului liceu de muzică din judeţ sunt nevoiţi să înveţe, din toamnă, în alte şcoli din Bistriţa. Proprietarul clădirii liceului, care a câştigat imobilul în instanţă, se află în litigiu cu Consiliul Local Bistriţa pentru neplata chiriei care se ridică la peste 200.000 de lei.

O soluţie avansată de Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) este ca elevii de la muzică să studieze la Şcoala Generală nr. 2 şi Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba", ambele din oraş.

Inspectorul şcolar general adjunct Mircea Romocea spune că elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda" din Bistriţa vor învăţa în al II-lea semestru în actuala clădire. „Din toamnă, cei 151 de elevi de la muzică vor studia în alte unităţi. Avem mai multe variante. Ne gândim să comasăm liceul de muzică cu cel de arte plastice. Vom vedea ce va decide Consiliul Local", susţine Romocea.

Memorii peste memorii

Părinţii şcolarilor de la „Tudor Jarda" sunt nemulţumiţi de situaţia creată. Preşedintele Asociaţiei Părinţilor de la acest liceu, Maxim Gagea, afirmă că a mai depus, la sfârşitul lunii decembrie, încă un memoriu la ISJ BN prin care cerea rezolvarea în timp util a problemei ivite. „În acel memoriu solicitam să se revină la normarea catedrelor din anul şcolar 2009-2010, să se organizeze un concurs pentru ocuparea funcţiei de director al liceului de muzică şi să se găsească un sediu unde să înveţe copiii. Actuala clădire a fost retrocedată şi trebuie predată în 2012. Ce se întîmplă atunci? Ajung copii în stradă?", explică Maxim Gagea.

Trei soluţii

Acesta adaugă că a înaintat conducerii ISJ trei variante de soluţionare. „Am propus fie construirea unui nou sediu pentru elevii de la liceul de muzică, fie cumpărarea actualului imobil. A treia variantă propusă a fost mutarea elevilor la Şcoala Generală nr. 2. Pentru ca şcolarii de la muzică să fie mutaţi acolo, ar trebui dizolvat contractul cu filiala Universităţii „Vasile Goldiş" din Bistriţa, iar elevii de la Generală nr. 2 să fie distribuiţi la alte unităţi de învăţământ din oraş", susţine Gagea.

Acesta mai zice că, în calitate de părinte, se simte dator să le atragă atenţia celor de la Inspectorat să găsească o soluţie întrucât liceul e o şcoală foarte bună.

Fostul director al liceului, Claudiu Şular, susţine că mutarea celor 264 de elevi, nu 151 cum susţine ISJ, şi a dotărilor este foarte anevoioasă. „Mutarea sălilor pentru studiul  instrumentului muzical, a muzicii vocale, corale si studii teoretice şi a tot ce înseamnă pregătire muzicală specializată este foarte anevoioasă şi putin aplicabilă în alte spaţii care nu sunt adaptate momentan specificului învăţământului muzical", susţine Şular. El consideră că unul dintre motivele demiterii sale din funcţia de director a constituit-o tocmai faptul că s-a opus ideii mutării elevilor în alte spaţii sau comasării şcolii.

Şular adaugă că ISJ a făcut, în perioada 2008-2009, demersuri de achiziţionare a clădirii liceului „Tudor Jarda", demersuri care păreau realizabile.

 

 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite