Bistriţa: Elena Maria Bărbos promovează artizanii locali în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena este consilier în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului şi crede că dacă te prinde microbul proiectelor europene nu mai scapi de el.

De şase ani lucrează la Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud (CCI), unde scrie proiecte care obţin ulterior fonduri europene. Elena Bărbos este şi ofiţer de informare la Centrul "Europe Direct" din cadrul CCI. Aceasta spune că îi place enorm munca sa în calitate de consilier de programe la Direcţia de Integrare Europeană a Camerei de Comerţ. "Ador ceea ce fac. Mă implic total, de aceea am şi foarte puţin timp liber. Odată ce te prinde microbul proiectelor europene, nu mai scapi de el", mărturiseşte consilierul.

Meşteşugarii locali, promovaţi în străinătate

Elena a scris recent un proiect internaţional numit "EU 4 Us", care a primit deja verde de la UE şi prin care vor fi cunoscute tradiţiile şi obiceiurile din Bistriţa-Năsăud în ţări ca Spania, Irlanda de Nord, Germania şi Turcia. "Mergând dincolo am văzut cât de bine îmbinată este ideea de turism cu cea de produse tradiţionale. Mi-am zis de ce nu am putea face şi noi la fel. Ne-am propus să organizăm numeroase evenimente,inclusiv demonstraţii ale artizanilor populari în centrul Bistriţei şi în oraşele partenere", explică consilierul CCI.

Pentru a fi mai vizibili pe piaţa de artizanat din Europa, Elena s-a gândit să realizeze un catalog online cu meşteşugarii din Bistriţa-Năsăud, care să poată fi accesat din toate colţurile lumii. În plus, artizanii din judeţ vor fi incluşi într-o reţea de profil din ţările partenere în proiect, Spania, Irlanda de Nord, Germania şi Turcia.

Proiectul, care se va desfăşura pe parcursul a doi ani, mai presupune crearea unui DVD cu filme care să redea modul în care creează artizanii populari şi cum produsul ia naştere din mâinile lor.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

De ce CCI organizează concursuri pentru tineri?

Deşi Camera de Comerţ are grupul ei ţintă căruia i se adresează, instituţia nu trece cu vederea tinerii care arată interes pentru mediul de afaceri. Ei sunt viitorul mediului de afaceri, iar atâta timp cât sistemul de învăţământ nu le dezvoltă abilităţile antreprenoriale, CCI a creat un club de profil numit Clubul Antreprenor Junior, unde ei pot să se întâlnească mai des şi să înveţe.

Ce-i lipseşte Bistriţei?

Vreau ca Bistriţa să nu mai fie un oraş aşa liniştit. Organizarea periodică a unor evenimente pe pietonalul din centru ar forma un comportament de a ieşi din casă şi de a socializa altfel decât la terasă.

PROFIL

Născută: 26 mai 1976, Bistriţa

Studii: studii postuniversitare ca manager de proiect la UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, nu are copii

Ce-i place

Adoră să călătorească şi să danseze. A văzut aproape toată Europa exceptând ţările nordice. "Îmi doresc să văd fiordurile pe care le-am admirat doar în poze. Pe viitor vreau să vizitez Brazilia, Thailanda, Japonia, India", spune Elena. Îi plac fructele de mare pe care le-a gustat prima dată în Sicilia.

Ce nu-i place

Detestă să se trezească cu noaptea în cap şi să lucreze sub presiune. Şi-ar dori ca Bistriţa să nu mai fie un oraş aşa liniştit şi crede că organizarea periodică a unor evenimente pe pietonalul din centru ar  schimba ceva. „Acest gen de manifestări ar forma un comportament de a ieşi din casă şi de a socializa altfel decât la terasă", crede femeia.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite