Bistriţa: Dragoste sub semnul lui 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii frumosului sunt aşteptaţi la o inedită expoziţie de fotografie intitulată „Love Story" a artistului Ion Dumitriu (1943-1998), iniţiată de fiul acestuia, Radu Dumitriu.

Pentru cei care ştiu să aprecieze frumuseţea unei fotografii şi să-i înţeleagă mesajul, expoziţia „Love Story", găzduită de Galeriile Arcade 24 este locul potrivit să poposească în acest weekend. Publicul poate admira 13 poze, făcute în anul 1972 de artistul Ion Dumitriu, care  redau, în 13 secvenţe, o poveste de dragoste ce se „consumă" în buzunarul artistului, după cum se observă în ultima fotografie expusă. „Aceste cadre le-am descoperit acum câţiva ani şi am vrut să le arăt publicului. Sunt vreo 600 de fotografii, diapozitive de fapt, realizate de tatăl meu prin anii 70, pe care fundaţia ce îi poartă numele le scanează şi le va expune treptat", spune Radu Dumitriu, fiul artistului.

Spiritul Şcolii de la Poiana Mărului

Ion Dumitriu a fost un mare prieten al grupării artiştilor plastici bistriţeni. "Din anii 80 a început să vină la Bistriţa unde a şi expus. A adus cu el duhul Şcolii de la Poiana Mărului, o perpetuă căutare a identităţii culturale româneşti în pictura de peisaj", spune custodele expoziţiei, preşedintele UAP, Mircea Oliv.

image

Ion Dumitriu s-a născut în 1 martie 1943 la Galaţi. S-a stins din viaţă la 26 septembrie 1998 în Bucureşti. A absolvit Institutului Pedagogic din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti. Artistul a fost un remarcabil profesor de desen, apreciat de multe generaţii de elevi.

Vernisajul de ieri a fost urmat de lansarea antologiei „Iubire 13", coordonată de criticul Marius Chivu, antologie bilingvă (română şi engleză) ce cuprinde poveştile de dragoste a 13 prozatori contemporani. Manifestarea a fost organizată de UAP Bistriţa împreună cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

„Love Story" va putea fi admirată de bistriţeni la Galeriile UAP până pe 15 martie, iar după aceea, în holul Biblitecii Judeţene care va deveni galerie de artă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite