Bistriţa: Dora Incert îi învaţă pe copii streetdance

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înfiinţat o şcoală de streetdance la Bistriţa, singura din judeţ. Pentru Dora, dansul e o formă de a se exprima şi de a se simţi liberă.

Dora Incert este o tânără din Bistriţa pasionată de streetdance. A împlinit 23 de ani pe 23 iunie. Tot anul acesta şi-a luat licenţa în coregrafie la Baia Mare. Dora adoră dansul. „Este un mod de a te exprima. Dacă alţii pictează sau scriu, eu dansez. Simt o stare de bine, de bucurie şi împlinire când sunt pe ringul de dans. Dansul te eliberează de orice griji, te face să te simţi liber", spune Dora. Deşi este instructor coregraf cu acte în regulă doar de curând, tânăra dansează de 9 ani de zile, dintre care 6 ani a făcut voluntariat la organizaţia nonguvernamentală CeTin din Bistriţa. „Şi atunci îi învăţam pe copii streetdance. După atâţia ani mi-am zis că e timpul să am şcoala mea de dans şi aşa a apărut «In Action». Avem sediul la Şcoala Generală nr. 4 din oraş şi în afară de streetdance, colegii mei predau breakdance, aikido şi aerobic", explică Dora.

Streetdance, la fel ca dansurile de societate

Tânără spune că lumea percepe greşit acest gen de dans. „Streetdance-ul e la fel ca dansurile de societate. Are mai multe stiluri precum: hip hop, locking, popping, house, lyrical etc. Şcoala mea de dans din Bistriţa este a doua din ţară, după cea din Bucureşti, care predă toate stilurile de streetdance", adaugă Dora.

Campioană naţională la breakdance

Tinerei îi place mult şi breakdance-ul, un dans care presupune multe acrobaţii, forţă şi flexibilitate. „Breakdance-ul e diferit de streetdance, deşi lumea nu acordă prea mare importanţă acestui aspect. Streetdance-ul înseamnă sincroane şi coregrafie, în timp ce breakdance-ul presupune o demonstraţie de forţă şi acrobaţie", povesteşte Dora. Ea crede că pentru o fată este dificil să danseze breakdance, de aceea sunt atât de puţine tinere în ţară care practică acest gen de dans. Însă pentru ea este o provocare şi cum nu rateză nicio provocare a participat acum doi ani la un concurs naţional de breakdance, organizat la Bucureşti, şi a fost cea mai bună. A obţinut titlul de campioană naţională la breakdance.

Tot la Bucureşti s-a perfecţionat în streetdance câteva luni buni, după care s-a întors în oraşul natal şi şi-a creat propria şcoală. „Dacă rămâneam la Bucureşti, instructorul meu de streetdance mi-a zis că m-ar fi pus să predau. M-a surprins propunerea lui. Oricum, după alte câteva luni bune, acest lucru s-a întâmplat. Am predat la şcoala unde am învăţat. E un sentiment interesant. Nu am stat prea mult în capitală şi m-am întors acasă unde mi-am deschis propria şcoală", mărturiseşte Dora.

Pentru ea, dansul nu e o afacere, e o pasiune, iar acest lucru se vede din manifestările pe care le organizează precum „Cupa liceelor la streetdance" şi din premiile pe care trupele ei de dans le obţin la concursurile din ţară la care participă. Dora mai spune că vrea să-şi facă un viitor la Bistriţa pentru că nicăieri nu e ca acasă.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Numele de familie, unul aparte, pe care-l porţi ţi-a creat probleme?

Lumea zâmbeşte când îl aude. Mă reprezintă, îmi place numele pe care îl port şi trebuie să recunosc că uneori mă hotărăsc cam greu. Oricum, lumea îmi spune că trebuie să fiu o persoană interesantă dacă am un astfel de nume.

PROFIL

Născută: 23 iunie 1987, Bistriţa

Studii: Facultatea de Coregrafie "Vatra" din Baia Mare (2010)

Familie: un frate de 21 de ani şi o soră de 16 ani

Ce-i place

Iubeşte culorile vii, oamenii optimişti şi copiii. Îi plac mult excursiile cu cei dragi şi călătoriile cu trupele de dans ale şcolii de streetdance pe care a înfiinţat-o la Bistriţa. Îndrăgeşte şi animalele, nu degeaba are acasă trei câini şi patru pisici.

Ce nu-i place

Detestă comoditatea şi lenea. Tinerei nu-i plac filmele de groază pentru că se sperie uşor. Dora crede că, pentru a obţine ceva în viaţă, trebuie să lupţi, de aceea nu înţelege acei oameni care renunţă uşor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite