Bistriţa: Doina Macarie este dăscăliţa îndrăgostită de lumea satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Macarie
Doina Macarie

Deşi este profesoară de puţin timp, Doina Macarie va scoate peste câteva săptămâni o culegere de etnologie despre pitoreasca lume a satului românesc cu obiceiurile, tradiţiile şi superstiţiile sale.

S-a făcut dăscăliţă datorită învăţătorului ei Ion Someşan din Posmuş pe care îl admiră şi acum. Despre el spune că este un om vertical, care ştia să răsplătească elevii, dar şi să-i pedepsească. „Învăţătorul meu, care încă trăieşte, a fost asemenea domnului Trandafir. Cântărea fiecare cuvânt pe care ni-l adresa, iar când ne preda lecţii de istorie, aveai impresia că oamenii despre care ne vorbea erau în faţa ochilor tăi, nu în cărţi. E un model veritabil pentru care am un mare respect", spune Doina Macarie.

De la el şi de la profesoarele sale de română şi matematică din gimnaziu a învăţat că un elev te va aprecia pentru că l-ai învăţat unde să pună virgula, dar te va stima mai mult pentru că l-ai dus într-o excursie din care a aflat lucruri noi. De aceea, mereu şi-a atras elevii în activităţi extraşcolare menite să-i formeze ca oameni. „Le-am justificat elevilor mei fiecare notă pe care le-am dat-o. Tot ce îi învăţăm se vede mai târziu. Munca noastră a dascălilor de română se vede în timp. Lecţiile date în clasa a V-a  se reflectă în răspunsurile lor din clasa a VIII-a", este de părere Doina Macarie. Ea predă limba şi literatura română elevilor de la secţia maghiară a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa.

Carte despre sat

Fire riguroasă şi optimistă, profesoara îndrăgeşte lumea satului. „Am copilărit la ţară şi am apreciat şansa care mi s-a dat să fac o facultate şi nu oricare, una pe gustul meu. Pasiunea pentru literatură am descoperit-o în liceu când, ca orice adolescent, scriam poezii", mărturiseşte Doina Macarie.

După ce a absolvit Literele s-a înscris la un masterat de etnologie şi antropologie, iar peste câteva săptămâni intenţionează să scoată un volum numit „Ipostaze existenţiale în lumea satului tradiţional". Cartea este o culegere despre ocupaţiile tradiţionale ale românilor şi are în jur de 80 de autori, elevi, profesori, etnologi şi pasionaţi de acest domeniu. „Titlul este generos întrucât reuneşte lucrări de specialitate, riguros documentate, cu note de subsol, dar eseuri, respectiv evocări ale satului. Este rodul unei munci de 4 ani", adaugă dăscăliţa.

Aceasta îşi încurajează elevii să scrie. În 2006 a publicat o culegere cu poeziile şcolarilor săi, culegere intitulată „Vis de copil", iar anul acesta a editat romanul unei eleve de-ale sale, Nora a Flămând. „E prima mea elevă care scrie un roman. Scriitura ei e una riguroasă, etalează bunele moravuri şi scoate în evidenţă modul în care ar trebui să se comporte tinerii", mai spune profesoara.

PROFIL

Născută:  15 iunie 1975, Posmuş, comuna Şieu

Studii: masterat în etnologie şi antropologie la Universitatea de Nord din Baia Mare

Familie: căsătorită, are un băieţel de 8 ani, Mircea

Ce-i place

Adoră călătoriile. Anul trecut o fost într-o excursie în Franţa, Belgia, Germania, Luxemburg, Austria şi Ungaria. Cel mai i-a plăcut arhitectura caselor austriece şi îmbinarea dintre vechi şi nou care, în centrul Bruxelles-ului, nu este atât de vizibilă ca în alte părţi. Profesoarei îi mai place ultima zi de şcoală pentru că e ziua ei de naştere.

Ce nu-i place

Detestă ipocrizia şi singurătatea. „Nu aş putea trăi fără oameni la care admir dinamismul şi faptul că se evidenţiază prin muncă. Viaţa ne face să apreciem ceea ce avem şi să trecem cu vederea ceea ce nu avem", este de părere Doina.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite