Bistriţa: Denisa Pintiuţă citeşte la cenaclurile scriitorilor bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denisa a obţinut mai multe premii I la concursuri naţionale de proză şi la nici 15 ani a publicat în suplimentul binecunoscutei revista de cultură „Tribuna".

Denisa Pintiuţă este o tânără de 15 ani, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, foarte pasionată de literatură. Deşi merge de doar un an la cercul de literatură al Palatului Copiilor din oraş, coordonat de profesoara Ionela Nuşfelean, rezultatele nu au încetat să apară. Încurajată de dăscăliţa de la cerc, Denisa s-a înscris anul trecut la câteva concursuri naţionale de creaţie şi, spre suprinderea ei, a câştigat premiul I la aproape toate. „Îmi pare rău că am început atât de târziu să scriu", spune Denisa.  

Pentru a face parte din cercul de literatură al Palatului Copiilor, tânăra a trebuit să demonstreze că este creativă. Ceea ce nu i-a fost prea greu. „Doamna Nuşfelean ne-a spus să scriem în trei minute modul în care vedem creaţia. Eu am scris că este o pasăre care zboară şi care atunci când ţi se aşează pe umeri, te face să vezi lumea cu ochii ei", povesteşte Denisa.

Debutul său, în revista „Tribuna"

Se inspiră din povestiri ştiinţifico-fantastice, cărţi de aventură, imagini, picturi, vise şi din viaţa de zi cu zi. Denisei îi place să scrie cu trei ore înainte de apusul soarelui. Atunci simte că cuvintele „îi bat la uşă". „Atunci mă simt în largul meu. În vacanţe îmi scriu dimineaţa, când e mai răcoare", explică tânăra.

Ea a fost foarte uimită să afle, anul trecut, că textele trimise la concursul naţional de proză pentru gimnaziu „Lucian Blaga" au fost apreciate de juriu şi i-au adus locul I pe ţară. Acum, Denisa consideră că acele texte nu sunt atât de extraordinare şi că se putea şi mai bine. „Nu m-am aşteptat să iau premiul I. Am fost bucuroasă şi când am aflat că unul dintre cele cinci texte scrise de mine, a fost publicat în revista de cultură Tribuna", mărturiseşte tânăra.

Ea a obţinut premiile I şi la concursul naţional „Slove", atât la secţiunea proză adresată elevilor de gimnaziu, cât şi la secţiunea eseu adresată celor din clasele V-XII. Fire creativă, Denisei îi place să facă experimente cu ideile şi cuvintele. Timp de câteva zile, a scris zilnic câte un text scurt pornind de la un obiect şi o culoare. Acele fragmente vrea să le folosească în textile pe care le va public în viitor.

Denisa s-a întâlnit şi cu scriitori bistriţeni în viaţă precum Alexandru Miloş şi Dan Coman. O parte dintre lucrările sale le-a citit, anul trecut, la cenaclul Casei de Cultură a Sindicatelor, dar şi recent la cenaclul Bibliotecii Judeţene din Bistriţa.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care este cartea care crezi tu că fiecare om ar trebui să o citească?

Biblia. Cred că Biblia e acea carte pe care fiecare ar trebui să o parcurgă. Mulţi zic că nu e uşor de înţeles. Eu văd în ea o îmbinare a trecutului cu prezentul şi viitorul. E o carte ce nu-şi pierde actualitatea. Cred că vine de la Dumnezeu şi că putem avea încredere în ea.

Mai citesc tinerii în ziua de azi?

Da. Unii, da, nu îşi întorc spatele de tot de la lectură. Sunt câţiva colegi la cercul de literatură din clasele primare care ne uimesc cu creativitatea lor. Sunt foarte inventivi şi mereu ne surprind cu câte o idee desprinsă din lecturile lor. Ne vedem o dată pe săptămână la cerc.

PROFIL

Născută: 17 decembrie 1995, Bistriţa

Studii: este în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa

Familie: un frate de 8 ani, Marius

Ce-i place:

Participă la acţiunile de voluntariat iniţiate de Asociaţia „Tăşuleasa Social". „Weeekendul trecut am fost la împăduriri cu cei de la Tăşuleasa. Îmi place să ajut lumea cât pot şi cât ştiu", spune eleva. În timpul liber pictează şi se uită la concursurile de gimnastică.

Ce nu-i place:

Detestă indiferenţa oamenilor şi persoanele care judecă în necunoştiinţă de cauză. „Un doctor japonez a studiat efectul emoţiilor asupra apei. El a observat că molecula de apă se schimbă în prezenţa energiilor. Dacă acestea sunt pozitive, cristalul de apă are o formă regulată, frumoasă, iar dacă energiile sunt negative, imaginea e distorsionată", explică Denisa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite