Bistriţa: Daniela Marcu este economista care face bijuterii handmade din biscuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Marcu a terminat ştiinţele economice la Sibiu şi, în urmă cu 3 ani a venit la Bistriţa, într-o scurtă vizită, şi nu a mai plecat. În micul burg al Bistriţei s-a apucat serios de handmade.

Daniela Marcu este o tânără de 26 de ani din judeţul Sibiu care confecţionează manual bijuterii din fimo, o pastă pentru modelaj, cunoscută şi sub numele de clei polimeric. În 2008, când era masterandă, a venit într-o scurtă vizită la Bistriţa, oraşul natal al iubitului ei, şi nu a mai plecat. „Mi-a plăcut foarte mult Bistriţa. Se aseamănă cu Sibiul, este tot oraş săsesc, iar arhitectura clădirilor este aproape la fel. Oamenii sunt amabili şi deschişi. Nu cred că m-aş fi acomodat aşa uşor la Bucureşti", spune Daniela.

Licenţiată în ştiinţe economice, tânăra şi-a găsit un loc de muncă la o bancă din Bistriţa.  Însă a observat că rutina nu i se potriveşte de nicio culoare. „Am lucrat un an de zile în domeniu, dar nu mă regăseam deloc, mă simţeam prinsă în capcană. Astfel, am renunţat la acel post şi m-am apucat de bijuterii handmade", povesteşte Daniela.

Sighişoara, „buricul" handmade-ului

Visul ei a fost să facă liceul de arte plastice, iar acum compensează prin confecţionarea de cercei, coliere, brăţări şi broşe. Daniela este o fire foarte creativă, spontană şi veselă. Nu se simte bine dacă nu „meştereşte" vreo bijuterie într-o zi.

Ea crede că doar oamenii veseli pot „gusta" şi îndrăgi handmade. „De handmade m-am apucat după ce am plecat de la bancă, în iarna lui 2008. De fimo am aflat de la Sighişoara, care este buricul handmade-ului pentru mine", explică tânăra.  

Credea iniţial că fimo e ceramică pictată şi mare i-a fost mirarea când a aflat că se găseşte de cumpărat şi în România, pe internet. „Aş fi încercat mai repede fimo, dar credeam că e casant şi mi-era teamă să nu se spargă ce fac. Ulterior am devenit fascinată de fimo şi nu am acceptat să lucrez cu altceva. Acum fac toate combinaţiilor posibile şi imposibile", povesteşte Daniela.

Prima sa creaţie a fost o pereche de cercei albi cu imitaţii de broderie, albi cu fir negru, care a dat-o cadou unei vecine.

Bistriţa, primul ei târg

În decembrie anul trecut a participat la primul său târg de handmade, organizat într-o cafenea din Bistriţa. La manifestare, Daniela a avut un stand atât cu bijuterii în stil classic, dar şi cu coliere şi cercei viu coloraţi. „Pentru târg am confecţionat special bijuterii din biscuiţi şi fursecuri. Au ieşit superbe şi s-au trecut foarte bine. S-au vândut bine şi omuleţii de zăpadă şi şosetele de Crăciun", spune Daniela.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care sunt clienţii tăi?

Făceam lucruri de mână deoarece nu aveam tot timpul bani de cadouri. Vând produse handmade la persoane cu vârste între 15 şi 60 de ani. Cea mai mare surpriză pentru mine a fost când o doamnă de aproximativ 45 de ani mi-a cumpărat o pereche de cercei de un galben puternic, ca soarele. Mă aşteptam la ceva mai sobru. De atunci încurajez doamnele să poarte culori mai vesele.

Care e cea mai grea bijuterie de făcut?

Cele mai dificile sunt miniaturile din fimo deoarece materialul e moale, ţi se topeşte în mâini. Apoi la fel de dificile sunt imitaţiile după natură. Ca să îmi iasă o floare cum trebuie stric şi refac şi de 10 ori. Trebuie să iasă la „dungă".

PROFIL

Născută: 8 februarie 1984, Agnita, judeţul Sibiu

Studii: masterat în managementul financiar la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu

Familie: necăsătorită, fără copii

Ce-i place:

Adoră să facă fotografii în care să surprindă frumuseţea peisajelor şi a oamenilor. „Îmi iau rucsacul în spate. Îmi place să mă caţăr şi să fac poze", spune Daniela. Ei îi mai plac surprizele, oamenii şi zâmbetele. În plus, reciclează ori de câte ori are ocazia şu nu aruncă nimic ce poate fi refolosit.

Ce nu-i place:

Nu-i place când are prea multă ordine în atelier fiindcă, zice ea, nu are inspiraţie. „Trebuie să arate a atelier. Dacă e prea multă ordine nu mă pot apuca de muncă", afirmă Daniela. Tinerei nu-i mai place să aibă program. Crede că dacă ar avea program ar lucra mai puţin decât acum. În unele zile „meştereşte" şi până la miezul nopţii dacă are inspiraţie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite