Bistriţa: Daniel Năsăudean, pictorul laureat al festivalurilor de folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Năsăudean
Daniel Năsăudean

Daniel Năsăudean este un artist complet, axcelând atât în muzică cât şi în artă. A studiat pictura şi a câştigat numeroase premii la festivaluri de folk, dar a ajuns să-şi câştige traiul din design publicitar. 

Dany, cum îi spun prietenii, consideră că tot ce este astăzi se datorează adolescenţei petrecute în cadrul Grupului de orientare turistică Genţiana. „La 15 ani am intrat în genţiana şi acolo am descoperit chitara. Am început să fur de la alţii, cântam împreună cu cei din echipă şi în timp am fost autodidact. Alături de ei am participat atât la concursuri interne, în fiecare joi urcam pe tren şi participam la concursuri care presupuneau atât orientare turistică şi alpinism cât şi activităţi culturale, muzică, poezie. Acolo m-am format ca om şi pot spune că am avut adolescenţa perfectă", îşi aminteşte cu nostalgie tânărul de anii petrecuţi în „Genţiana".

Locul I la cel mai mare festival de folk

Cel mai mare premiu câştigat în carieră este indiscutabil locul I la cel mai mare festival de folk din România, „Om Bun" din Bucureşti. „Marele premiu a constat într-o înregistrare într-un studio profesionist, dar din păcate nici noi şi nici ei nu au dat prea mare importanţă acestui lucru şi înregistrarea nu a devenit tocmai un mare succes. Dar momentul în sine a fost momentul nostru de glorie", povesteşte Dany. În afară de acest premiu, folkistul bistriţean a fost premiat la numeroase alte festivaluri, în Bistriţa reuşind să câştige tot ce se putea, iar pe scenele cafenelelor şi puburilor de aici a devenit o prezenţă constantă.

Bistriţenii nu prea apreciază arta

Muzica nu este singurul său talent, chiar dacă în acest domeniu a reuşit să obţină cele mai mari satisfacţii. A studiat opt ani artele plastice. Din păcate, spune că a trebuit să renunţe la pictură pentru că încă nu se poate trăi din aşa ceva la Bistriţa. „Am încercat să fac artă, aveam afişe cu „execut lucrări la comandă", puse în geamuri, dar nu a mers pentru că bistriţenii nu prea apreciază arta. Eu am câteva lucrări la oameni prin Bistriţa, am lucrat multe reproduceri, în special după Klimpt, dar nu poţi trăi din asta, aşa că am fost obligat să trec la partea practică a artei, şi am ajuns să fac design pe calculator", explică Dany.

Profil:

Născut:31 martie 1980

Familie: necăsătorit

Studii: Universitatea de Artă şi Design, pictură de şevalet

Ce-i place:

Orientarea turistică, activităţile în aer liber, camparea sub cerul liber în vârful muntelui, să cânte la chitară lână focul de tabără. „Tot ce înseamnă activităţile de pe munte, puţină lume conştientizează cât de mult tea jută aceste activităţi"

Ce nu-i place:

Sistemul actual. „parcă totul este făcut dinadins pentru a ajunge săî mergem ca racul". Este dezamăgit de felul în care societatea bagă beţe în roate artiştilor şi le face traiul greu. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite