Bistriţa: Daniel Danciu vrea să devină ziarist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel este un licean din Bistriţa, pasionat de fotografie, video şi jurnalism. El crede că este esenţial să-ţi placă ceea ce faci, altfel nu are niciun rost.

A intrat la liceu cu gândul să se facă medic, dar a ajuns să aprofundeze un domeniu cu totul diferit, jurnalismul. De două luni scrie la ziarul online al colegiului unde învaţă, muncă pe care o adoră de-a dreptul şi pe care o face în timpul liber. Ştirile lui intră pe http://bistrita.reporterdeliceu.ro, adresa publicaţiei electronice a şcolii, unde postează ştiri săptămânal.

Despre ziarişti spune că sunt acea categorie de oameni cărora le pasă de societate. La ei îi place că sunt vigilenţi, se impun prin vorbe şi nu se lasă până nu-şi ating scopul. "În ciuda a tot ce se spune despre jurnalişti că scriu numai despre aspectele negative pe care le văd, ei procedează astfel pentru că vor să corecteze ceea ce nu merge bine în societate, să schimbe lucrurile, în măsura în care se poate", este de părere Daniel.

Cameraman la o televiziune locală

Daniel a aflat la începutul celui de-al doilea semestru al anului şcolar 2009-2010, de la profesoara lui de limba română, Aurelia Hîruţa, că se va înfiinţa un ziar online al colegiului şi că se caută tineri care să se ocupe de el. "Atunci mi-am făcut o autocaracterizare, o caracterizare a unui coleg de clasă şi un CV, pe care le-am dat în timp util profesoarei Hîruţa. După câteva zile am aflat că alţi trei colegi de clasă şi cu mine am fost selectaţi. Am fost foarte bucuros", mărturiseşte liceanul.  Tînărului i s-a părut o provocare momentul în care i s-a cerut să facă prima ştire. Nu îi este străină ideea de ştire fiindcă a lucrat în vara lui 2009 pe post de cameraman la o televiziune locală. "Acolo am învăţat cum se fac ştirile de TV şi cum se lucrează într-o echipă. A fost o experienţă interesantă să vezi realitatea din spatele unei camere", povesteşte Daniel.

Mai greu cu sinteza

Tânărul spune că partea cea mai grea în scrierea unui articol i se pare sintetizarea tuturor informaţiilor pe care le-a adunat în urma discuţiilor cu oamenii. "Un material care mi-a dat ceva dureri de cap până l-am scris a fost cel despre un concurs naţional canin care a avut loc săptămânile trecute, la Bistriţa. Am vorbit cu organizatorii, cu crescătorii de câini, am făcut multe poze. Mi-a luat ceva timp până i-am dat forma dorită textului. Trebuie să-ţi placă ceea ce faci, altfel n-are niciun rost", explică Daniel.

Domeniile preferate despre care îi place să scrie sunt administraţia şi ecologia. Nu ştie încă dacă o să dea la facultatea de jurnalism pentru că este îndrăgostit încă din gimnaziu de fotografie şi video. "Vreau să devin reporter sau cameraman. Mă gândeam să-mi încerc şansele la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. Mai este un an până atunci şi mai am timp de gândire", adaugă tânărul.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce nu-ţi place la ziarişti?

Exagerează uneori cam mult şi nu prezintă faptele aşa cum sunt. În plus, din păcate, sunt ziarişti care iau partea unora în articolele pe care le scriu, nu sunt obiectivi, ceea ce nu e deloc bine.

PROFIL

Născut: 18 iulie 1992, Bistriţa

Studii: din toamnă este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa

Familie: două surori, Iulia de 14 ani, şi Flavia de 21 de ani

Ce-i place

Daniel adoră natura, călătoriile, plimbările şi filmele bune de la care ai ce învăţa. Este genul de om căruia îi place să sară în ajutorul celorlalţi. „Dacă pot să ajut cu ceva, nu văd de ce nu aş face-o", este de părere tânărul.

Ce nu-i place

Cel mai mult detestă să fie minţit. Lui Daniel nu-i plac oameni cu funcţii care se cred superiori şi acei oameni cărora nu le pasă de natură şi îşi aruncă gunoaiele pe unde apucă. Urăşte superficialitatea de care dau dovadă unele persoane.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite