Bistriţa: Cultivă legume de patru generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru gospodarii din comunele Şintereag şi Floreşti, cultivarea legumelor este o tradiţie de familie. Deşi vânzările au mers prost în ultimii doi ani şi seminţele sunt din ce în ce mai scumpe, aceştia îşi aduc aminte de vremurile când câştigau destul de bine.

Gospodarii din două comune ale judeţului, Şintereag şi Floreşti, au făcut din cultivarea legumelor o tradiţie de familie. Legumicultori din tată-n fiu, ei nu pierd nicio ocazie să-şi vândă recolta obţinută cu multă sudoare, cu enorm de multă muncă, dar şi cu o căruţă de bani. Unul dintre aceştia este Etelka Brendea, o gospodină de 53 de ani din localitatea Şintereag. Femeia îşi aduce aminte cum bunicii ei veneau cu ştraiful plin de pepeni ca să-i vândă orăşenilor. „Eram mică când am ajutat-o pe mama la grădină. Acum ea are 76 de ani şi mă ajută ea pe mine la prăşit şi recoltat legumele", povesteşte Etelka Brendea. Mama ei nu e singurul ajutor, ci şi soţul, fiul şi nora. „În noiembrie mi se naşte nepoţica. O facem legumicultoare. Ar fi a cincea generaţie", spune zâmbind gospodina.

Ardei uiţi sub formă de clopoţei

Acasă, la Şintereag, are aproape două hectare de pământ cu de toate. Însă pe lângă obişnuitele legume, ea cultivă un soi hibrid care a atras atenţia orăşenilor prin aspectul său inedit: ardei uiţi sub formă de clopoţei. „Acest soi creşte sub formă de copăcel. Se dezvoltă cu o lună mai târziu faţă de restul ardeilor, iar după ce ajung la maturitate se roşesc. Acum sunt verzi, dar peste câteva zile îşi vor schimba culoarea. Sunt murături excelente", explică Etelka Brendea. Gospodina spune că e vorba de un soi hibrid procurat de la Staţiunea Pomicolă din Bistriţa, căruia îi spune „ardeii clopoţei", soi pe care l-a văzut şi la unii consăteni de-ai săi.

De doi ani, lucrurile nu merg deloc bine

Legumicultorilor din Şintereag nu le-a mers prea bine în ultimii ani. „Statul nu ne mai ajută cu nimic. Îngrăşămintele, ierbicidele şi seminţele de calitate sunt foarte scumpe. Ţinem casa din agricultură. Investim când putem. Nu ieşim în pierdere, să nu zică nimeni asta. Trăim decent, dar nu câştigăm milioane pe zi. În plus, în ultimii doi ani nu s-a meritat să cultivi legume", susţine Etelka Brendea.

Părerea ei e împărtăşită şi de şeful pieţelor din Bistriţa, Luca Răzoare. „Acum legumicultorii nu mai câştigă la fel de bine. În anii 90, am întâlnit un gospodar din Floreşti care mi-a povestit că obţinuse, într-un an, din vânzarea legumelor, suficienţi bani cât să-şi cumpere o Dacie", adaugă Răzoare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite