Bistriţa: Cristina Bălan îi învaţă pe tineri tainele cântului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Bălan
Cristina Bălan

Profesoară de puţin timp la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistriţa, Cristina Bălan a lansat două CD-uri ale grupurilor folclorice şi de muzică clasică pe care le coordonează, „Doruri bistriţene" şi „Proopera".

S-a mutat în urmă cu patru ani la Bistriţa deoarece are rude aici. De atunci predă canto clasic şi folclor la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistriţa şi lucrează ca referent de specialitate la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (CJC BN). Cristina Bălan coordonează grupurile folclorice „Doruri bistriţene" al Liceului de Muzică şi „Proopera" al CJC BN.

Festivaluri  în joacă

A copilărit în oraşul Botoşani. De mică a prins drag de folclor. Se juca cu prietenii ei „de-a concursurile populare". „Organizam festivaluri de folclor, cântam cu toţii, aveam până şi juriu. Era frumos şi amuzant", mărturiseşte profesoara Cristina Bălan. Ea zâmbeşte când îşi aduce aminte de momentul din clasa a VII-a când, de prea multe emoţii, a căzut de pe scenă. „Cântam într-un cor bisericesc. Ţin minte că eram şi răcită şi aveam foarte multe emoţii. Am cântat foarte puţin dintr-o piesă şi, fiind agitată, am făcut o mişcare bruscă şi am picat de pe scenă", povesteşte zâmbind Cristina Bălan.

Pasiunea ei a continuat şi în liceu, unde a studiat canto. Tot atunci colabora cu orchestra populară „Raspozii Botoşanilor".„Participam la nenumărate concursuri şi manifestări. A fost o experienţă interesantă care mi-a prins bine", crede Cristina.

Atunci o admira mult pe Irina Loghin, îi fredona toată ziua melodiile. Îi plăceau şi costumele tradiţionale pe care le îmbrăca când urca pe scenă. Astăzi, însă crede că Irina Loghin are cântece prea stilizate, care se îndepărtează de ceea ce înseamnă folclor autentic. Acum, modelul ei este interpretul de muzică populară Ioan Bocşa.

Ioan Bocşa, modelul ei

Acesta i-a fost profesor în facultate, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Cristina făcea parte din grupul folcloric „Icoane" a interpretului popular. Despre Bocşa spune că ţinea cursuri interesante şi că nu agrea niciun fel de improvizaţie. „Are un gust artistic aparte. Este un om cu suflet mare, corect, cu o personalitate puternică. Ştiu că a jucat în câteva filme. Cred că un rol de haiduc l-ar prinde foarte bine", consideră profesoara.

Cristina a lansat, la mijlocul lui decembrie, două CD-uri. Unul este cu colinde autentice, culese de pe sate şi interpretate de elevii ei de la Liceul de Muzică din Bistriţa. Celălalt CD este de muzică clasică al grupului „Proopera". „Coordonez cele două grupuri şi am reuşit împreună să lansăm aceste CD-uri la care s-a muncit foarte mult", mai spune profesoara.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce înseamnă pentru tine costumul popular?

Este sfânt! E un simbol care ne reprezintă. Regret enorm că folclorul şi colindele s-au manelizat şi că descriu societatea de acum, nu obiceiuri tradiţionale, cum ar trebui. Îmi pare rău că partea materială domină şi în folclor şi că lumea nu percepe, aşa cum ar trebui, tradiţia.  

PROFIL

Născută: 13 noiembrie 1981, Botoşani

Studii: Academia de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, nu are copii

Ce-i place:

Adoră să facă prăjituri, îndeosebi „negrese" şi „albă-ca-zăpada". „Îmi place arta cocăritului, cum se spune pe la ţară la gătit", zice Cristina. Ea adoră să coase globlenuri şi să se ocupe de grădina sa. Ori de câte ori are timp liber, merge în excursii în aer liber pentru că natura o linişteşte.

Ce nu-i place:

Detestă minciuna şi bârfa, dar şi femeile care nu se îngrijesc. „O femeie trebuie să aibă grijă de ţinuta ei şi să arate mereu bine", este de părere profesoara. Ei nu-i mai place rock-ul deoarece crede că acest gen de muzică nu exprimă nimic.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite