Bistriţa: Constantin Hangan, omul care a făcut din hobby o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea lui Constantin Hangan, omul care a făcut din hobby o afacere profitabilă, începe în urmă cu 20 de ani, perioadă când pe locul actualei pensiuni nu exista decât casa părintească unde a văzut lumina zilei: „ Aici nu era nimic, dor câteva case şi lacul acesta. Aici era un mic băruleţ la care veneau localnicii şi puţinii turişti care se rătăceau în zonă. La începutul anilor 90, oamenii începeau să descopere zona,

El spune că după ce a deschis băruleţul, de fapt o încăpere cu câteva mese, a reuşit să pună la punct un număr de trei camere în casa părintească: „ Nu a fost nimic eroic şi nimic senzaţional. Am plecat de jos şi am muncit de mi-au ieşit ochii, asta pentru cei care vor o reţetă a succesului", spune interlocutorul nostru. Povestea cu şmecherii care vin să facă chefuri în Colibiţa, pare să-l irite pe Hangan: „Aici nu sunt şmecheri, aici vin tot felul de şmecheri cu maşini scumpe şi-şi bat joc de noi şi de turişti. Ascultă manele, aruncă gunoaiele în lac şi se dau cu bărci cu motor, deşi acest lucru este total interzis. Eu mă lupt pentru turismul ecologic, iar alţii îl distrug", spune Hangan.

După anul 2000, Constantin Hangan, care nu are studii de specialitate, a mai făcut câteva camere şi a dat prima definiţie pentru turism: „ Turismul nu este activitatea în care cumperi o sticlă de bere sau de coniac şi te duci cu ea pe malul lacului, iar după ce am trecut de faza asta, lucrurile au început să funcţioneze, să prindă contur", explică Constantin Hangan. Marea problemă a lui Hangan este statutul ciudat al localităţii Colibiţa: „ Noi nu suntem nici cal, nici măgar, localitatea asta nu e nimic, iar povestea cu staţiunea e una frumoasă, dar e pentru copiii proşti. Până vom avea o infrastructură adevărată, adică apă curentă, energie electrică, canalizare şi drumuri mulţumitoare, vor mai trece încă 10 ani. Şi, dacă tot vorbim de drumuri: au început să lucreze la ele abia din 2009, aşa că am pierdut aproape 20 de ani de agroturism în Colibiţa", susţine Hangan.

În pensiunea pe care o administrează totul se găteşte cu produse naturale, de la mămăligă, până la ţuica de pere sau de prune: „ Toate gemurile şi dulceţurile sunt făcute din fructe culese de localnici, iar eu plătesc bine şi la timp. Când am timp, mă duc şi eu pe munţi şi strâng afine sau mure, nu e nicio ruşine", spune Hangan.

Tradiţie săsească

Deşi pare fără niciun sens, Colibiţa are o tradiţie în ceea ce priveşte turismul, lucru confirmat de Constantin Hangan: „ Bunicul meu îmi povestea că prin anii 20 şi 30 ai secolului trecut, zeci de familii de saşi din Bistriţa sau din alte localităţi cu populaţie preponderent germană au venit aici şi şi-au construit cabane.Venirea saşilor a fost rezultatul descoperirii faptului că la Colilibiţa este aerul cel mai ozonat din ţară", povesteşte Hangan. El spune că saşii au început să-şi aducă prieteni şi neamuri, iar sătenii au început să câştige bani frumoşi vânzându-le alimentele produse în propriile gospădării.

Profil

Data naşterii: 21 aprilie 1958

Studii: medii

Stare civilă: căsătorit, doi copii

Ce-i place

„Mi-a plăcut să fac ceva util în viaţă, ceva care să-i facă pe oameni să tresară, să se bucure. Tot timpul am căutat să fac bine, asta cred că trebuie să facă fiecare dintre noi. Ce lume frumoasă ar fi", spune Hangan. Îi mai place să asculte muzică bună, doar rock curat: „ Tot ceea ce începe cu Pink şi se termină cu Floyd, dar ador şi Judas Priest, iar pescuitul e parte din viaţa mea", povesteşte Constantin Hangan.

Ce nu-i place

„Nu îmi plac nesimţiţii, eu definind aceasta prin aceasta pe acei oamei care îi fac să sufere pe ceilalţi în mod gratuit, doar pentru plăcerea lor bolnăvicioasă. Dar, aceste lucruri se întâmplă zilnic, iar nesimţiţii snt atât de mulţi, încât, iată, numai vedem pădurea din cauza uscăturilor", spune Hangan.

Întrebare şi răspuns

De ce turismul rural sau agroturismul?

„Pentru că este drumul cel mai scurt spre adevărata civilizaţie, pentru că doar aşa ne putem promova valorile noastre tradiţionale, iar aici vorbesc de cele de pe valea Bârgăului. Eu am spus-o tot timpul că turismul este un concept care trebuie dezvoltat, lăsat să facă treabă. Asta trebuie să înţelegem: turismul adevărat e o meserie pe care o furi de la profesionişti", susţine Hangan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite