Bistriţa: „Colecţionara“ de gunoaie din Centrul Istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţeanca Viorica Delczey, o bătrână de 82 de ani, care locuieşte pe strada Dogarilor din Centrul Istoric a adunat tone de gunoaie în casa şi curtea sa. Vecinii spun despre ea că strânge tot ce apucă, de la resturi menajere, găleţi şi ambalaje, inclusiv deşeurile lor menajere.

Echipele de curăţenie ale Direcţiei de Servicii Publice împreună cu poliţiştii comunitari din cadrul Primăriei Bistriţa au strâns din casa şi curtea Vioricăi Delczey în jur de 28 de tone de gunoaie menajere. Aceştia au fost sesizaţi de unul dintre vecinii bătrânei de 82 de ani, Alexandru Fogarasi. „Domnul a venit la noi şi a depus o plângere scrisă, iar noi am mers la bătrână acasă şi ne-a uimit ceea ce am văzut acolo. Erau gunoaie peste gunoaie. De luni tot strângem. Am dus până acum 12 tractoare încărcate cu 45 de metri cubi de deşeuri, adică circa 28 de tone. Mai avem cam 60 de metri cubi de care ne apucăm lunea viitoare", explică şeful poliţiei Comunitare, Florin Frandeş.

image

Curtea şi podul casei erau pline cu pet-uri, găleţi, suporturi de la te miri ce produse alimentare, pungi, haine, resturi de tot felul.

Curăţenia a fost amânată pentru săptămâna viitoare fiindcă ieri s-a deratizat întrucât erau purici şi păduchi.

Şobolani printre gunoaie

Vecinii sunt exasperaţi de obsesia femeii de a „colecţiona" tot ce îi cade în mână. „S-a mai făcut curăţenie la bătrână, dar după câteva săptămâni, totul e la loc. Dacă acum las resturile de la atelierul meu de croitorie la uşă, afară, în nici cinci minute le-a luat", spune Petrică Nalaţi, unul dintre vecinii Vioricăi Delczey, care locuieşte dinainte de 1976 pe starda Dogarilor nr. 13.

Cel care a depus sesizarea la Poliţia Comunitară este Alexandru Fogarasi. El povesteşte că s-a săturat de câte plângeri a făcut la Poliţia Comunitară, la Mediu, la primărie. „O astfel de curăţenie s-a mai făcut prin 1990. Ştiu că bătrâna are un băiat şi o fată, dar eu, unul, nu i-am prea des pe la ea. Femeia este văduvă şi trăieşte din pensia soţului care a fost veteran de război.

image

Vecinii spun că locul unde stă femeia, strada Dogarilor nr.6, este un focar de infecţie datorită tonelor de gunoaie adunate şi că noaptea ies şobolanii de sub poarta casei unde locuieşte bătrâna.

Bătrâna era pictor pe vremuri

Femeia spune că pe vremuri a fost un pictor cunoscut în judeţul Mureş. Ea are acte care dovedesc că a terminat Şcoala de Arte Plastice din Cluj-Napoca, iar din 1994 este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din judeţul Mureş. „Am tablouri pictate în ulei, pe pânză, acuarelă, tempera pe sticlă. Îmi place şi mie ce e frumos. Ea a expus la sala Dalles din Bucureşti în 1970", povesteşte bătrâna. Viorica Delczey  nu înţelege răutatea vecinilor ei. „Ei sunt cei mai mari duşmani ai mei. Vor să vândă casa pe care o am de la bunica mea. De-asta se poartă aşa. Invidia unora e mare. Colecţionez şi eu ce e frumos", susţine femeia.

Viorica Delczey adaugă că are un băiat la Târgu-Mureş şi o fiică în Covasna, care trec periodic pe la ea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite