Bistriţa: Colecţionara de drapele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Naşcu ţine în mână primul steag din colecţia ei, cel al SUA
Elena Naşcu ţine în mână primul steag din colecţia ei, cel al SUA

Elena Naşcu, o bistriţeancă de 59 de ani, are o colecţie de circa 100 de drapele ale statelor lumii, aduse majoritatea din ţara lor de baştină. Prietenii de familie şi colegii o ajută să-şi îmbogăţească inedita colecţie. Ultima sa „achiziţie" e un steag adus din Olanda de membrii trupei de teatru a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa.

Elena Naşcu, de 59 de ani, din Bistriţa colecţionează drapele naţionale. Aceasta are în jur de 100 de astfel de exemplare, de diverse mărimi, de la câţiva centimetri până la doi metri. Până anul trecut le folosea ca material didactic la şcoală, iar acum le păstrează fie în cutii, fie ca element de decor în casă. Uneori le împrumută soţului care predă geografie şi altor colegi. Totul a început în 2004, la un miting pro NATO, care a avut loc în faţa Prefecturii. „Eram cu elevi de la şcoală la un miting, iar o profesoară m-a rugat să-i duc steaguleţe de hârtie ale României, SUA şi NATO. Nu am găsit cu cel al Americii, iar o elevă de-a mea, Narcisa Rusu, auzindu-mă, mi-a promis că îl va ruga pe tatăl ei, care era atunci în SUA, să-mi aducă un drapel. A fost primul. Cu el mi-am început colecţia", povesteşte Naşcu. Pentru ea, steagul SUA mai are o semnificaţie. În acea ţară învaţă fiul ei, Ştefăniţă care i-a promis că, atunci când va veni acasă, îi va aduce un drapel din Peru.

În căutarea drapelului „Ţării Soarelui Răsare"

Fosta dăscăliţă are steaguri din toată lumea, aduse din ţara lor de origine de prieteni, elevi şi profesori. „Am drapele din Australia de la secretara colegiului, dar şi din Belgia şi Canada. În colecţia mea am steaguri originale ale tuturor statelor din Europa, mai puţin din Asia şi Malta", adaugă fosta profesoară.

Fosta profesoară este fascinată de civilizaţia japoneză şi spune că îşi doreşte enorm să viziteze Ţara Soarelui Răsare. A citit cărţi peste cărţi despre Japonia. Vrea să vadă muntele Fuji şi să admire tot ce au creat japonezii. „La inspecţia de gradul I am predat Japonia. Ulterior mi-am confecţionat un steag pentru o oră de curs, însă îmi doresc foarte mult să merg în această ţară şi să-mi cumpăr de acolo un drapel", mai spune Naşcu.

Ultima „achiziţie" 

Prietenii şi foştii săi colegi de şcoală spun despre ea că este un om modest şi discret. „Ştiu că de mult timp are această pasiune. Anul acesta am fost la un festival de teatru pentru liceeni în Olanda şi ne-am întos toţi cu steaguri ale ţării-gazde. Ştiind că ea colecţionează drapele, i-am dăruit unul", povesteşte Camelia Toma, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu", unde Elena Naşcu a predat 18 ani.

O prietenă de-a profesoarei Naşcu, Ioana Ardelean, spune că a aflat abia acum jumătate de an de colecţia amicei sale. „E un om modest. Cum a predat atâta timp geografia statelor lumii era de aşteptat să aibă simboluri din ţările lumii", este de părere Ardelean.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite