Bistriţa: Centru Turistic în stil medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul a fost inaugurat în acest weekend, într-o clădire reabilitată de Primăria Bistriţa. Turiştii pot afla informaţii despre obiective turistice, monumente şi trasee din  judeţ, locuri de cazare şi agrement, dar pot solicita şi serviciile unor ghizi.

Centrul Infoturistic a fost deschis cu ocazia Zilelor Oraşului într-un clădire monument istoric de pe strada Nicolae Titulescu aflată în proprietatea municipalităţii. Centrul va fi deschis zilnic până la ora 18,00, inclusiv sâmbăta şi duminica, iar pe lângă pliante şi ghiduri în mai multe limbi, la dispoziţia turiştilor vor fi puşi ghizi voluntari, pregătiţi de municipalitate.„Pentru cei care solicită putem asigura ghidaj în limbile engleză, franceză, spaniolă italiană, maghiară şi germană. Avem numărul de telefon al ghizilor voluntari şi îi solicităm la cererea grupurilor", spune Adriana Guţă, şefa Serviciului Educaţie-Turism a municipalităţii, serviciu care asigură şi permanenţa la Centrul Infoturistic. Centrul municipalităţii este singurul centru infoturism din judeţ. În urmă cu mai mulţi ani în Bistriţa a mai funcţionat un astfel de centru, la Casa de Cultură George Coşbuc, însă existenţa acestuia, finanţată dintr-un proiect Phare a fost efemeră şi s-a limitat la durata finanţării europene.

Reabilitare model

Imobilul de la numărul 6 a zăcut abandonat ani în şir, într-o avansată stare de degradare, după ce Serviciul Judeţean de Salvamont, care l-a primit în chirie nu l-a putut utiliza. Primăria Bistriţa, care este proprietara spaţiului l-a reabilitat însă începând de anul trecut, folosind exclusiv mâna de lucru a muncitorilor de la Direcţia de Servicii Publice: „Toată munca au făcut-o angajaţii Primăriei  iar mobilierul a fost realizat tot în atelierele Direcţiei de Servicii Publice. Ideile pentru amenajarea interioară ne-au venit după ce am vizitat centrul turistic din Zielona Gora (oraşul înfrăţit cu Bistriţa din Polonia)", explică Adrian Guţă.

La reabilitarea clădirii care este monument istoric din secolul XVIII, specialiştii primăriei au optat pentru păstrarea accesului prin veche poartă de lemn pentru a nu afecta elementele arhitecturale: „puteam să optăm pentru un acces direct prin transformarea unei ferestre în uşă, însă nu am vrut să distrugem pervazul din piatră. Am vrut să oferim şi un model pentru cei care reabilitează clădiri din Centrul Istoric, pentru că de fiecare dată se evită intrarea pe sub poartă. Am vrut să dăm un exemplu prin această lucrare. Porţile de lemn ale Bistriţei sunt frumoase şi merită puse în valoare", detaliază istoricul de artă, expertul în monumente istorice a Primăriei.

Bistriţa, zonă de tranzit

Circa 8000 de turişti vizitează oraşul în lunile estivale, iar 15 % dintre aceştia sunt străini, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică. Majoritatea turiştilor de la noi se află în tranzit si se îndreaptă spre obiective turistice din Maramureş şi Moldova", explică directorul Direcţiei de Statistică Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite