Bistriţa: „Călcaţi iarba!“ la ordinul primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Saicu crede că spaţiul verde ar trebuit doar privit, nu călcat în picioare
Anton Saicu crede că spaţiul verde ar trebuit doar privit, nu călcat în picioare

Primarul spune că spaţiile verzi trebuie folosite ca locuri de joacă şi de agrement, iar bistriţenii nu ar trebui amendaţi când calcă iarba. Ovidiu Creţu spune că se vor monta pe spaţiile verzi pancarde inscipţionate cu mesajul „Călcaţi iarba!".

Primarul oraşului, Ovidiu Creţu, vrea să transforme spaţiile verzi într-un loc în care bistriţenii să poată să se joace şi să stea în voie, fără frica de a fi amendaţi, aşa cum se întâmplă în orice ţară civilizată. Primarul spune că va amenaja pancarte care să-i îndemne pe locuitorii oraşului să folosească spaţiile verzi. În acelaşi timp, poliţia comunitară îi amendează pe toţi cei care trec în spaţiile verzi situate pe artierele rutiere, în baza unui regulament de bună gospodărire a oraşului.

„Este o contradicţie, dacă privim lucrurile îngust"

Consiliul Local Bistriţa a aprobat, anul acesta, un regulament de bună gospodărire a oraşului, care prevede, la articolul 14, că, în Bistriţa, sunt interzise „traversarea spaţiilor verzi", dar şi „folosirea neadecvată a acestora". Bistriţenii care nu respectă aceste prevederi pot primi amenzi cuprinse între 50 şi 100 de lei, respectiv, între 50 şi 500 de lei. Primarul Ovidiu Creţu a declarat public, însă, că spaţiile verzi ar trebui folosite pentru joacă şi plimbări, dar fără distrugerea lor. „Este o contradicţie, dacă privim lucrurile îngust. Nu este nicio problemă să calce oamenii iarba, atâta timp când nu traversează şi fac cărări. Dacă cineva a fost amendat că a călcat iarba cu piciorul, să vină la mine şi îi voi da banii înapoi. Mă refer la cine a călcat iarba cu piciorul, nu cu maşina sau cu şenilele", spune primarul. Şi Poliţia Comunitară susţine că amenzile pentru traversarea spaţiilor verzi îi vizează doar pe cei care trec în zone nemarcate. „Sacţiunile pe care le dă Poliţia Comunitară nu au legătură cu călcatul ierbii. Cei mai mulţi bistriţeni amendaţi sunt cei care traversează pe spaţiile verzi de pe Bulevardele Independenţei, Republicii şi care trec prin locuri nemarcate şi se mai expun şi accidentelor", susţine Ovidiu Gabrain, şef de serviciu la Siguranţă Publică, Pază şi Intervenţie în cadrul Poliţiei Comunitare. „De la începutul anului, poliţiştii comunitari au dat 130 de sancţiuni, dintre care 71 de amenzi contravenţionale în valoare de 3.800 de lei. Amenzile au fost date pentru traversarea spaţiilor verzi situate pe artere rutiere", explică Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Bistriţenii nu au curaj să calce iarba

Locuitorii oraşului spun că nu li pare normal să stea pe iarbă, eventual doar să se joace copii pe spaţiile verzi. „Eu vin cu nepoţica aici. Nu aş îndrăzni să stau pe iarbă, pentru asta există bănci. Spaţiile verzi sunt pentru a te bucura de ele, nu a sta pe ele. Mi se pare ciudat şi să văd plăcute cu mesajul «Călcaţi iarba!»", este de părere Rodica Maxian, o bistriţeancă de 55 de ani. „Nu-i frumos să calci iarba. E un parc de frumuseţe şi linişte, unde trebuie să fie ordine şi disciplină", crede şi Anton Saicu, un bistriţean de 62 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite