Bistriţa: Cabana lui Nicolae Ceauşescu de la Dealul Negru a fost scoasă din circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul unde fostul dictator comunist venea pentru a vâna cei mai frumoşi urşi bruni din nord-vestul Transilvaniei trebuie reabilitat din temelii, costul minim fiind de 300.000 de lei.

Cabana de la Dealul Negru este una din locaţiile care au intrat în legendă şi în folclorul urban şi rural. De la cei mai cunoscuţi locatari, Nicolae şi Elena Ceauşescu, aici ajungând chiar şi generalul Ioan Mihai Pacepa, până la Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, cabana de la Dealul Negru rămâne un loc unde găseşti istorie la tot pasul. Interesant este faptul că aici se organizau cele mai mari şi adevărate vânători de urs brun, fapt rămas valabil şi la această oră, în zonă existând o populaţia de urs brun, a cărei concentraţie depaşeşte toamna 100 de exemplare.

Mai puţini turişti, mai mulţi vânători

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa, Adriana Bartha, a confirmat ieşirea cabanei din circuitul turistic general : « Practic, discutăm de scoaterea cabanei din marele circuit turistic, ea rămânând, totuşi,  la dispoziţia turismului montan în perioada când nu se organizează vânători. Nu uitaţi că discutăm de un fond de vânătoare mai special, dar şi de faptul că construcţia de aici care a fost ridicată în 1974 trebuie reabilitată din temelii, costul intervenţiei fiind de minim 300 de mii de lei", spune Bartha. Ea a mai precizat că la Dealul Negru, turiştii prea gălăgioşi nu pot fi cazaţi în timpul lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie, atunci când sosesc aici grupurile de vânători: " E mai simplu cu vânătorii pentru că ei se mulţumesc şi cu mai puţin, mulţi dintre aceştia preferând să facă pândă în aer liber, aşa cum e normal", povesteşte Adriana Bartha.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa, în zonă a fost interzis accesul  ATV-urilor. O mare problemă face referire la accesul spre cabană, drumul fiind aproape inexistent, parcurgând o distanţă de 30 de km.  

Amintiri despre vânătoare

Unul din vânătorii cunoscuţi în zonă, Anton Vlad, fost ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Mediului din guvernul Radu Vasile, spune că fondul de vânătoare de la Dealul Negru este unul cât se poate de special : " Nicolae Ceauşescu era un vânător pasionat, iar la Dealul Negru, găseşti în afara ursului brun, mistreţi dar şi exemplare superbe de cerbi. Îi plăcea foarte mult aici. Este un rai al vânătorii şi al vânătorilor. Acolo sunt întrunite cele trei condiţii esenţiale pentru existenţa unui vânat de calitate: hrană, linişte şi adăpost", spune Vlad. Potrivit lui Anton Vlad, urşii sunt mari amatori de fructe, iar în zonă există livezi de peri plantate de saşi în perioada interbelică.

Cifre şi date

Cabana este amplasată la aproximativ 40 de km de municipiul Bistriţa, într-o regiune colinară din piemontul Călimanilor.

Locuri cazare : 20

Preţ : 65 de lei pe noapte

În vecinătatea cabanei sunt trei elioporturi

4000 de euro este preţul pentru vânarea unui urs

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite