Bistriţa: Mărturia unui bârgăuan: „În noaptea în care tatăl meu era împuşcat, eu evadam"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiul unui martir din Prundu Bârgăului, Pavel Costea de 87 de ani, a participat ieri la comemorare
Fiul unui martir din Prundu Bârgăului, Pavel Costea de 87 de ani, a participat ieri la comemorare

Sătenii din Prundu Bârgăului i-au comemorat, ieri, pe cei şapte martiri ucişi de trupele germano-ungare, care se retrăgeau din Transilvania, în octombrie 1944. La comemorarea celor 66 de ani, locuitorii de pe Valea Bârgăului vor ca preotul Augustin Pop, un alt martir, să fie canonizat şi să apară în calendarul orthodox.

„În noaptea de 10 spre 11 octombrie, în care tatăl meu era împuşcat, eu evadam din detaşamentele de muncă ale trupelor germano-ungare, staţionate în localitatea Vad, din judeţul Cluj. Atunci aveam 21 de ani. Şi acum am momente în care mă gândesc ce a simţit tata atunci", mărturiseşte Pavel Costea jr., un bătrân de 87 de ani din Prundu Bârgăului. El este fiul lui Pavel Costea, unul dintre cei şapte bârgăuani ucişi în octombrie 1944. Deşi are aproape 90 de ani, Pavel Costea jr. uimeşte prin luciditatea şi discernământul pe care le are. Ieri, nonagenarul a fost prezent la slujba de comemorare care a avut loc în faţa Troiţei din Prundu Bârgăului, ridicată în 1945, chiar pe locul unde au fost împuşcaţi cei şapte.

Pe lista celor care ar fi trebuit ucişi

„Îmi amintesc că în acea zi îmi ajutam tatăl în prăvălie, când un ordin de chemare în detaşamentele de muncă m-a scăpat de la moarte. După ce m-am întors acasă, un consătean mi-a zis că apăream pe o listă de oameni periculoşi care trebuie omorâţi", povesteşte bătrânul. El îşi aminteşte că, la despărţire, tatăl i-a spus: „Să ai grijă de tine şi când simţi că e momentul şi că te depărtezi prea tare de casă, să evadezi!".

Nu se născuse încă

Un alt fiu de erou martir, Leon Raţiu, acum consilier local în comună, care este unul dintre iniţiatorii manifestării, a fost şi el prezent la comemorarea de ieri. El povesteşte că în octombrie 1944, era în pântecele mamei sale când tatăl său a fost ucis. „Am venit pe lume la jumătate de an de la moartea tatălui meu. Mi s-a spus că tata, Vasile Raţiu, văzând-o pe mama, s-a desprins dintre santinele, a îmbrăţişat-o şi i-a spus: «Sabina, pe noi ne împuşcă. Să ai grijă de copii!».  Jandarmii unguri au lovit-o pe mama şi i-au tăiat sânul. Mai apoi, sătenii au sfătuit-o pe mama să nu păstreze sarcina, că ar putea avea probleme, dar nu i-a ascultat", povesteşte Leon Raţiu.

Primul martir de pe Bârgău în calendarul ortodox

Dintre cei şapte martiri, unul singur a scăpat cu viaţă: preotul ortodox Augustin Pop, din localitatea Mijlocenii Bârgăului. Glonţul i-a intrat după urechea dreaptă şi i-a ieşit sub ochiul stâng. Dacă Patriarhia Ortodoxă Română, unde s-a depus acte în acest sens, aprobă, Augustin Pop va fi primul martir de pe Valea Bârgăului din calendarul ortodox.

La comemorarea de ieri au participat zeci de săteni, oficialităţi precum viceprimarul Bistriţei, George Avram, dar şi primari, viceprimari şi consilieri locali de pe Valea Bârgăului

Casetă:

Ucişi pentru că erau români

În noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944, şapte oameni de pe Valea Bârgăului au fost împuşcaţi fiindcă erau români şi figurau pe o listă de persoane considerate „periculoase". Martirii sunt: Leon Vlad, Vasile Raţiu, Gheorghe Popandron, Simion Rugină, Pavel Costea, Lucreţia Tanca. Al şaptelea este preotul Augustin Pop, care a supravieţuit. Ironia sorţii a făcut ca ei să fie ucişi cu câteva ore înainte de sosirea trupelor române şi sovietice în comună.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite