Bistriţa: Băile Figa vor avea Aqualand ca în străinătate, pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa viitorului Aqualand care se va construi în cadrul Băilor Figa
Schiţa viitorului Aqualand care se va construi în cadrul Băilor Figa

Băile Figa, cea mai nouă staţiune balneară din ţară, inaugurată în vară, se vor extinde cu un aqualand asemeni celui din binecunoscuta staţiune ungară Hajduszoboszlo. Primarul Becleanului a semnat documentaţia tehnică pentru amenajarea mai multor bazine de apă dulce, topogane, a unui lac sărat, a celei de-a doua plaje a judeţului şi a unui „râu leneş" lung de 2,5  km care vor aduce cel puţin 100.000 de turişti pe sezon

Băile Figa se extind şi vor avea un Aqualand care va atrage turişti cu zecile de mii din toată ţara, mai ales că în Transilvania este un singur parc acvatic la Braşov. Amatorii din Ardeal de aqualand-uri nu vor mai trebuie să bată sute de kilometri pentru a se relaxa cu cei dragi în aqualandu-uri din Hajduszoboszlo (Ungaria) sau Braşov. Ei vor avea Băile Figa ca variantă.

Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, a semnat în urmă cu câteva zile documentaţia tehnică pentru realizarea Aqualand-ului la Băile Figa. „Este primul pas spre realizarea acestui parc de distracţii. Peste câteva săptămâni se va organiza licitaţia şi se va semna contractul de finanţare. Este vorba de o investiţie de 2,4 milioane de lei. Jumătate dintre bani ni-i dă Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial, iar cealaltă jumătate o punem noi", susţine primarul Becleanului.

După modelul aqualand-urilor din ţară

Ideea i-a venit edilului când a început construcţia la Băile Figa. În proiectul de amenajare a staţiunii nu au putut fi prinşi bani pentru realizarea unui aqualand. „Ulterior am scris un proiect ce a primit finanţare", adaugă primarul. Moldovan a văzut că acest gen de distracţie este de actualitate şi prinde de minune la toate vârstele, nu numai la cei mici.

image

„Râu leneş" de 2,5 km şi o a doua plajă a judeţului

În schiţa proiectului sunt prinse construcţia unor topogane şi a unui bazin cu apă dulce în partea dreaptă cum se intră în parcul balnear Figa. „În spatele centrului spa vor amenaja o piscină uriaşă cu apă dulce şi un râu leneş lung de 2,5 km. Acesta va avea o formă ovală, ia turiştii vor putea merge pe colace", explică primarul. Tot în apropierea „râului leneş" se va amenaja un lac sărat, natural, alimentat din apa pâraielor sărate existente în zonă. În jurul acestuia se va face a doua plajă a judeţului, mare de peste 400 metri pătraţi.

Lucrările vor începe din primăvara anului viitor şi se vor desfăşura în două etape ca să nu fie afectat sezonul estival. O parte dintre lucrări se vor face în luna mai, iar restul, după luna septembrie. Se estimează că aquland-ul îşi va deschide porţile în toamna anului viitor şi că va aduce peste 100.000 de turişti şi peste 1 milion de lei din încasări.

Turiştii vor avea şi cazare deoarece săptămâna viitoare se organizează licitaţia pentru cele 200 de căsuţe construite la Băile Figa.

Ce spun agenţiile de turism

Agenţii de turism văd cu ochi buni deschiderea unui aqualand. „Este un singur Aqualand în toată Transilvania, la Braşov. Peste 200 de persoane au plecat la Hajduszoboszlo doar în acest an, prin agenţia noastră de turism", spune Isabela Andronesi, agent de turism la „Executive Travel" din Bistriţa.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite