Bistriţa: Avalanşă de locuri de muncă în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii au peste 300 de locuri de muncă disponibile prin  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) în această săptămână. Statisticile instituţiei arată că piaţa forţei de muncă din judeţ începe să se mişte, iar în ultimele patru luni angajările s-au dublat, însă unii şomeri spun că nici aşa nu-şi găsesc un job.

Bistriţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au, săptămâna aceasta, de unde alege. Se caută muncitori necalificaţi în domeniul construcţiilor, tricotajelor, dar şi specialişti cu studii superioare (biologi, inspectori, hidrologi, librari, ingineri electroenergetici, asistenţi). Aceştia din urmă sunt căutaţi de instituţii precum Apele Române, Electrica, Direcţia de Sănătate Publică BN. Oferta din această perioadă a AJOFM, una extrem de variată, este cea mai generoasă faţă de restul lunilor de vară. „Statisticile pe care la ţine instituţia arată că piaţa forţei de muncă din judeţ începe să se mişte, iar în ultimele patru luni angajările au crescut cu 100%. Avem firme din zona industrială ne-au anunţat că vor să angajeze 50 de persoane, iar în această vară, în iunie şi iulie, s-au făcut peste o mie de angajări", spune Adina Butuza, purtătorul de cuvânt al AJOFM.

În acest an au apelat şi instituţiile de stat la Agenţia Judeţeană pentru a-şi găsi oameni. „Electrica îşi caută 7 ingineri, Apele Române vor un hidrolog, S.C. Coroana caută 3 bucătari şi un director de turism. Firmele fac angajări. În martie şi-au găsit loc de muncă peste 800 de şomeri. A fost luna în care s-au efectuat cele mai multe angajări în judeţ. Piaţa forţei de muncă s-a spart, nu mai e acel blocaj ca înainte", adaugă Adina Butuza.

Şomerii sunt nemulţumiţi

Şomerii vin, se uită la avizierul AJOFM şi speră să-şi găsească un job. Cristina Şioldea, o studentă de 20 de ani, îşi căuta un job ca vânzătoare, chelner sau ospătar. „Caut orice ca să câştig un ban. Sunt în anul I la UBB şi vreau să şi lucrez. Am lucrat şi până acum la o firmă care exportează perii în Năsăud", povesteşte tânăra. Nu la fel de optimist este Luca Cornea, un bărbat de 41 de ani din Bistriţa. Acesta era nemulţumit că nu găsise niciun loc de muncă pe listele cu joburi expuse de instituţie. „Uitaţi-vă aici! Firma asta caută şofer cu 20 de ani experienţă. Câţi ani ar trebui să am? Nu am găsit niciun post de paznic sau lăcătuş mecanic", afirmă bărbatul.

Unii au planuri mari

Mariana Şerban, o bistriţeancă de 43 de ani, urmează un curs de cosmetică la AJOFM. Până luna trecută ea a primit indemnizaţie de şomaj şi speră ca, la finalul cursului, în septembrie, să-şi găsească un job în domeniu. „Am lucrat ca o firmă de operare PC din Bistriţa care a făcut disponibilizări. Sper ca după acest curs să găsesc ceva în domeniu deoarece vreau să strâng bani şi la anul să-mi deschid un salon de cosmetică. Consider că orice femeie, indiferent de domeniul în care lucrează şi de cât câştigă, ar trebui să-şi permită să meargă o dată pe lună la cosmetică", susţine femeia.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite