Bistriţa: Aurel Meșter şofează de jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Meșter este un bistrițean care are permis de conducere pentru toate categoriile. I-a plăcut șofatul și de 14 ani îi învață pe alții să conducă mașini.

Pentru Aurel Meșter, șofatul este a doua natură. Avea 19 ani când s-a urcat la volanul unei mașini. Școala de șoferi a făcut-o la Asociația Voluntarilor pentru Sprijinirea și Apărarea Patriei, o structură de-a armatei care îi învăța pe militari să conducă și care avea sediul în Centrul Vechi al Bistriței.  „Mi-a plăcut șofatul. Am făcut totul din pasiune", spune Meșter. Și-a luat primul permis, pentru autocamion (permis categoria C), în 1960, când nu erau atâtea mașini pe șosele și o circulația infernală cum este azi. Restul permiselor pentru motocicletă, autoturism și autobuz le-a obținut până în 1968.

„Pe vremea aceea puteai număra pe degete mașinile pe șosea", adaugă bistrițeanul. A fost de profesie maistru mecanic, iar de 14 ani, de la pensionare, este instructor auto, meserie pe care o practică mai mult din necesitatea unui trai decent.

Școală timp de șase luni

El povestește că, în 1960, mașinile pentru practică stăteau în fața școlii, iar el exersa „la rece", fapt ce l-a ajutat mult ulterior. „Mă jucam ca și copiii, însă mi-a prins bine. Am început școala de șoferi mai târziu cu două săptămâni, dar am recuperat repede pentru că mi-a plăcut. Îmi aduc aminte că aveam o carte groasă de mecanică. O știam pe de rost. Șase luni am învățat ce înseamnă să conduci o mașină", mărturisește Aurel Meșter. Deși are jumătate de secol de când se urcă la volan, instructorul auto nu bagă niciodată cheia în contact până nu zice un „Doamne-ajută!".

Pentru a fi un bun șofer, „meșterul" bistrițean spune că trebuie să fii foarte atent, să nu alergi cu mașina pe drum, să vezi și trotuarele, nu doar șoseaua.

Ce greșeli fac tineri șoferi

I-au trecut prin mână sute de elevi. A observat că greșelile cele mai frecvente pe care aceștia le fac sunt să apese prea mult pedala de accelerație și să se lase influențați de prietenii din mașină. „Am întâlnit tineri șoferi care în momentul în care o persoană din mașină le-a spus de ce merg atât de încet, ei au mărit viteza. Asta nu e bine", susține instructorul auto.  El crede că elevii ar trebui să facă pe puțin 40 de ore de condus, nu 30, câte sunt acum.

Printre cursanții săi s-a numărat și oameni dificili cu care a trebuit să aibă multă răbdare. Cu unul dintre ei nu reușea de nicio culoare să comunice, iar la examen nu s-a prezentat, deși i-a spus instructorului că nu va lipsi.

A avut și elevi de 63 de ani. „Un domn din Bistrița a primit în dar de la fiul său o mașină și nu a vrut să o țină în parcare. Și-a luat permisul din prima", povestește Meșter.    

ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI

Care a fost prima dumneavoastră mașină?

În 1985 mi-am luat o Dacie 1310 gri cu 80.000 de lei de la Baia Mare. Aveam permis, dar nu mai condusesem de mult timp. Mi-era teamă. Am luat un prieten cu mine și am adus mașina la Bistrița. Acum am un Fiat Punto, tot gri, cu 7000 de euro.

Cât timp ați jucat fotbal?

15 ani. Am bătut mingea de când aveam 6 ani. Am început să joc la Progresul Bistrița, iar de la 15 ani, la „Știința Cluj", actuala echipă Universitatea Cluj. După trei ani m-am întors la Bistrița. Am jucat ca mijlocaș la Gloria Bistrița. Acolo l-am întâlnit pe Jean Pădureanu care era fundaș și avea atunci vreo 27 de ani.

PROFIL

Născut: 19.01.1940, București

Studii: Școala de Maiștri din Bistrița

Familie: căsătorit, un copil

Ce-i place

Îndrăgește sportul, îndeosebi fotbalul pentru că l-a practicat și handbalul pentru că e dinamic. Echipele de fotbal cu care ține sunt Rapid, Gloria Bistrița și Steaua. Se uită la filmele coreene care îi plac enorm deoarece află mai multe despre obiceiurile și tradițiile din acea parte a globului.

Ce nu-i place

Regretă că țara nu are o conducere cum ar trebui, că agricultura și industria au ajuns ale nimănui. „De aceea importăm produse alimentare din străinătate în timp ce noi avem mult pământ pe care nu-l lucrează nimeni", este de părere bistrițeanul. El mai detestă minciuna și dezordinea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite