Bistriţa: Au fost numărate peste 120 de capre negre în Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma celui de-al doilea recensământ, echipele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare  Cluj-Napoca (ITRSV) au numărat 126 de exemplare de capră neagră în rezervaţia naturală Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Inspectorul şef al ITRSV, bistriţeanul Grigore Avram, spune că echipele de evaluatori au numărat ieri 126 de capre negre, cu opt mai multe exemplare faţă de toamna anului trecut. Cei 62 de evaluatori participanţi (ingineri silvici, vânători, şefi de ocoale silvice) au urmat 19 trasee pe zăpadă. „Vremea a fost frumoasă, iar vizibilitatea, bună. S-au văzut 126 de capre, însă niciun ied. Cel mai probabil, iezii erau în pajiştile subalpine. Zăpada era de 10-15 cm", afirmă Grigore Avram.

Acesta mai spune că acţiunea a început de la ora 7.00 dimineaţa şi s-a încheiat în jurul orei 16.00. Recensământul s-a făcut a doua oară, după ce acţiunea de săptămâna trecută s-a soldat cu un eşec din cauza vremii nefavorabile. „Vremea din ziua programată săptămâna trecută nu a fost deloc bună pentur ce ne-am propus", adaugă Avram.

Vânarea caprelor negre în Parcul Naţional Munţii Rodnei este interzisă prin lege. Măsura a fost luată după ce în ultimii ani s-au observat foarte puţine exemplare de capră neagră. „Se estimează că în 2018 s-ar depăşi efectivul optim de capre negre şi că s-ar putea recolta, însă sper să nu", este de părere inspectorul şef.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite