Bistriţa: Asistenţii personali din Livezile au rămas fără loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase asistenţi personali din localitatea Livezile au dat în judecată primăria deoarece au fost concediaţi. Primarul comunei, Olimpiu Neamţ, recunoaşte că nu e normal ce se întâmplă, dar spune că e legal. O situaţie similară s-a întâmplat şi la Bistriţa, însă autorităţile au revenit asupra deciziei.

Şase din cei opt asistenţi ai persoanelor cu handicap din Livezile, comună din apropierea Bistriţei, s-au trezit fără loc de muncă deoarece Primăria din localitate i-a concediat pe motiv că nu dispune de fonduri să le plătească salariile lunare. Unul dintre aceştia este Ioana Filipoi, o femeie de 58 de ani din Livezile, care îşi îngrijeşte mama bolnavă de Alzheimer. „De 11 ani sunt asistentul personal al mamei mele. Nu suntem de acord cu ceea ce face Primăria. De aceea am şi dat instituţia în judecată şi am cerut, prin instanţă, să se revină asupra deciziei", explică Ioana Filipoi.

În aceeaşi situaţie cu ea se află şi Elena Griga, Garofiţa Suciu, Adriana Oţel, Mina Năsărean şi Livia Nerghiş. Acestea sunt revoltate că au rămas fără locuri de muncă, mai ales că nu cred motivul pentru care primarul din Livezile le-a concediat. „Cum poate o instituţie publică să desfacă un contract de muncă fără un motiv întemeiat? Mă îndoiesc că nu au bani la buget, la cât se cheltuie în acea instituţie pe tot felul de lucruri", susţine asistentul Filipoi.

Legal, dar nu normal

„Am dispus încetarea raporturilor de serviciu din cauza lipsei fondurilor. Nu am bani. Nu e normal, dar e  legal. Dacă primesc bani, îi angajez la loc", susţine primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ. În plus, asistenţii şi-au ridicat zilele acestea salariile neprimite din toamna anului trecut. „Dacă tot spun că nu au bani, atunci cum au reuşit să ne plătească salariile pe septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2010, respectiv ianuarie 2011. Ziceţi-mi, de unde?", s-a revoltat femeia, care şi-a ridicat de-abia azi salariul pe septembrie 2010.

Un asistent personal din Livezile câştigă lunar circa 500 de lei. „În lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie am luat 493 de lei, iar pentru luna ianuarie 2011, 520 de lei", a spus Ioana Filipoi.

O situaţie similară şi la Bistriţa

Cu o problemă similară s-au confruntat şi asistenţii personali din Bistriţa. Şeful Direcţiei de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistriţa, Radu Dreptate, spune că asistenţii personali daţi afară au fost reangajaţi. „Cei 227 de asistenţi personali au fost încadraţi în muncă cu data de 1 aprilie 2011, adică de câteva zile. Cei care au vrut să dea instituţia în judecată şi-au retras plângerile", a spus Dreptate.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite