Bistriţa: Arhiva liceului de arte plastice stă într-un WC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" din Bistriţa nu are un spaţiu conform standardelor pentru păstrarea documentelor de arhivă, pe care le ţine într-o toaletă dezafectată. Directorul şcolii spune că o soluţie ar fi depozitarea arhivei, la sfârşitul lui 2011, în imobilul şcolii de pe strada Dornei. Nici Primăria Bistriţa nu stă bine cu spaţiul. Instituţia îşi păstrează arhiva într-un garaj.

Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" din Bistriţa, singurul de acest gen din judeţ, îşi păstrează arhiva într-un WC. Motivul îl constituie lipsa spaţiului. „Suntem în această clădire de 12 ani. Imobilul a fost înainte al taberelor şcolare, nu era potrivit pentru cursuri, însă în timp l-am adecvat şi l-am fructificat la maxim", spune directorul liceului „Corneliu Baba", sculptorul Alexandru Gavrilaş.

Acesta afirmă că arhiva şcolii este păstrată într-o toaletă dezafectată, o încăpere de 3 metri pătraţi. „Spaţiul rezervat documentelor de arhivă este impropriu ca dimensiune", afirmă directorul. El mai zice că acea toaletă nu a fost utilizată niciodată întrucât se află la etaj, pe colţ. „Nu am vrut să risc să aibă loc vreun accident. De aceea s-a construit un grup sanitar la parter, iar acel spaţiu mic a fost transformat în arhivă", adaugă directorul.

Soluţii

Alexandru Gavrilaş a avansat două soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. El va solicita bani Primăriei Bistriţa pentru a găsi un spaţiu mai mare până când se termină lucrările de reabilitare la imobilul liceului situat pe strada Dornei. „Dacă vom primi bani, vom depozita arhiva în spaţiul identificat, dacă nu, la toamnă sau la iarnă, când se termină lucrările de reabilitare, vom muta arhiva în clădirea pe care o avem pe Dornei", explică directorul.

 Arhiva Primăriei Bistriţa, într-un garaj

Nici Primăria Bistriţa nu stă bine cu spaţiul. Şi-a depozitat arhiva într-un garaj. „Ieri, la şedinţa de Consiliu Local, consilierul Viorica Calo, membru în Consiliul de Administraţie al liceului de arte plastice, m-a interpelat în această chestiune. I-am răspuns că e de datoria fiecărui director de instituţie să se descurce şi să-şi repartizeze spaţiul încât să găsească loc şi pentru arhivă. Şi noi ne ţinem arhiva într-un garaj", afirmă primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Nerespectarea standardelor se pedepseşte cu amenzi

 Arhivarul Adrian Onofreiu de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului Bistriţa-Năsăud spune că e foarte important ca unitatea păstrătoare de documente de arhivă să asigure protecţia documentelor împotriva furturilor şi a altor pericole precum incendii şi inundaţii. „Unitatea trebuie să asigure un microclimat, să nu fie nici prea cald, nici prea rece, dar în niciun caz umed. Spaţiul trebuie să aibă grilaje de fier la ferestre şi la uşă", susţine Onofreiu.

Depozitarea necorespunzătoare se sancţionează cu amenzi. Conform Legii arhivelor 16/1996 şi a instrucţiunilor de aplicare, amenzile sunt undeva între 1000 şi 5000 de lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite