Bistriţa: Aparatură medicală de un milion de dolari zace nefolosită în depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorul Gavril Bruj arată aparatul de 300.000 de dolari
Administratorul Gavril Bruj arată aparatul de 300.000 de dolari

Trei aparate de investigaţii radiologice din Bistriţa-Năsăud, niciodată utilizate, trebuie casate, deşi la vremea achiziţionării erau performante. Deoarece nu s-au găsit specialişti care să le ştie folosi, aparatele zac în depozitele unităţilor medicale din comunele Prundu Bârgăului, Teaca şi Rodna. Aparatura a fost procurată printr-un proiect naţional al Ministerului Sănătăţii, finanţat de Banca Mondială în 1997.

Aparatură medicală de sute de mii de dolari zace nefolosită de 13 ani în depozite din comunele Prundu Bârgăului, Teaca şi Rodna. Este vorba de aparatură specială pentru investigaţii radiologice care, la vremea achiziţionării, era de ultimă generaţie. Aparatele au fost procurate printr-un proiect finanţat de Banca Mondială prin anii '90 şi trebuiau să fie utilizate în centrele de sănătate din cele trei comune.

Acestea nu au fost folosite niciodată în lipsa medicilor de specialitate, iar acum autorităţile nu se gândesc decât cum să scape de aparatele care le ocupă inutil spaţiul. „Aparatul e în noul dispensar din localitatea Rodna. Am vorbit cu conducerea Spitalului din Năsăud să vină săptămâna viitoare să-l ia deoarece pe noi ne încurcă. Doctorul nu-şi poate desfăşura activitatea din cauza lui", susţine primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan.  

„A fost doar despachetat"

Aparatele au fost aduse şi date în grija DSP în anii '90. Ulterior au trecut din proprietatea Ministerului în cea a consiliilor locale sau a spitalelor  din apropiere. Directorul DSP BN, doctorul Anca Andriţoiu, spune că s-au primit nenumărate telefoane de la spitale din toată ţara prin care se solicita această aparatură, însă nimeni nu a venit, într-un final,  după ea. „Le-am spus că le dăm aparatele dacă le vor. Oamenii au venit, le-au văzut, au spus fie că nu mai sunt de ultimă oră, fie că nu se pricep să le folosească pe ale noastre", afirmă Andriţoiu. 

Acelaşi lucru îl spune şi viceprimarul comunei Prundu Bârgăului, Ilie Vlad. „L-am primit în 1997. L-am luat, l-am despachetat, dar nu l-am folosit niciodată pentru că nu a avut cine să-l utilizeze. Am încercat să aducem un medic radiolog din Târgu-Mureş, însă acesta ne-a spus că nu ştie cum să folosească aparatul. În plus, nu-şi permitea să facă naveta", afirmă vicele Vlad. Acesta adaugă că, prin anii 90, era în vogă construirea unor astfel de centre de sănătate.

Înghesuit într-un depozit

Unul dintre cele trei aparate din judeţ zace înghesuit la Unitatea medico-socială din Susenii Bârgăului (comuna Prundu Bârgăului), într-un depozit alături de saltele, lenjerii pentru pat, pături şi detergenţi. „Cum Ministerul nu ne-a mai dat bani pentru continuarea acelui centru de sănătate, l-am transformat într-un azil pentru bătrâni. Camera aparatului a devenit o altă încăpere pentru vârstnicii rămaşi singuri", explică administratorul Gavril Bruj.

Aparatură de sute de mii de euro, la fier vechi

Deşi în 1997 erau printre cele mai performante din ţară, cele trei aparate trebuie acum casate. „Noi nu avem ce face cu el şi avem nevoie de dispensar. Aparatul este oricum vechi şi nu mai face faţă nevoilor medicale actuale. Îl ducem la spitalul din Năsăud. Aparatul de 300.000 de dolari trebuie casat", este de părere primarul din Rodna, Alexandru Năşcan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite