Bistriţa: Alina Simon predă lecţii bibliotecarilor comunali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este coordonatorul din judeţ al programului „Biblionet" prin care Fundaţia Fundaţia Bill & Melinda Gates vrea să aducă un suflu nou în bibliotecile de la sate.

Alina Simon este o absolventă de ştiinţe economice îndrăgostită de literatura franceză. Deşi îi plac mult cifrele, ecuaţiile şi matematica, ea lucrează la Biblioteca Judeţeană din Bistriţa pe post de coordonator judeţean al unui program naţional numit „Biblionet", prin care bibliotecile din satele româneşti primesc tehnică de ultimă oră de peste ocean, din partea fundaţiei binecunoscutului Bill Gates.

Un vis cu aromă de cafea

S-a angajat la bibliotecă nu doar pentru că îi plac cărţile, ci pentru că aceasta a fost singura posibilitate de a se apropia de visul ei din copilărie. „Îmi doresc să am librăria mea, un spaţiu în care oamenii să vină, să se împrietenească şi să îşi aleagă cartea dorită pe care să o poată răsfoi gratuit la o cafea sau la un ceai. Am văzut acest gen de librării şi în Anglia", mărturiseşte Alina.

Pentru ea, librărie înseamnă şi un loc de întâlnire între prieteni. „Dacă nu am reuşit să-mi îndeplinesc visul, măcar lucrez în apropierea cărţilor, într-o bibliotecă", afirmă Alina. Acesteia îi place mirosul de carte veche pentru că o ajută să intre în atmosfera lumii despre care se povesteşte în acea carte.

Ea a observat că, de câţiva ani încoace, obişnuieşte să citească romane în funcţie de anotimp. „Ador îndeosebi scriitorii francezi precum Balzac şi Dumas. Vara îmi pun hamacul în grădina plină de pomi din spatele casei şi citesc Jules Verne. În schimb, iarna îi prefer pe Balzac şi Kafka", mărturiseşte Alina.

Tot în sezonul rece obişnuieşte să asculte teatru radiofonic. Îşi ia discurile de la pick-up şi ascultă adaptări după piese celebre scrise de Shakespeare şi Moliere.

Cursuri pe sate

Lucrează de cinci ani la Biblioteca Judeţeană, însă doar de un an este coordonatorul din Bistriţa-Năsăud al programului naţional „Biblionet", finanţat de către Fundaţia Bill & Melinda Gates. Programul se adresează doar bibliotecilor de pe sate. Urmăreşte atât dotarea cu calculatoare, softuri şi programe speciale, cât şi instruirea bibliotecarilor să folosească aceste instrumente moderne. Coordonatorul „Biblionet" din BN mai spune că programul a avut la bază un studiu din care reieşea că 64% dintre români nu au folosit niciodată internetul.

Prin acelaşi program se urmăreşte transformarea bibliotecilor comunale în spaţii în care oamenii să vină nu numai să împrumute cărţi, dar şi să vorbească, gratuit, pe internet cu rudele plecate la muncă în străinătate.

„Am ţinut cursuri în care le-am arătat bibliotecarilor cum să folosească PC-ul, anumite programe, reţele de socializare, dar şi cum să-şi atragă cititorii prin organizarea anumitor evenimente la bibliotecă", explică Alina Simon.

Dacă în 2010 au fost incluse în program 10 biblioteci comunale, anul acesta se urmăreşte dublarea numărului.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Seamănă lumea descrisă de Kafka cu anumite realităţi româneşti?

Foarte mult. Din păcate, sunt situaţii din România de azi în care regăseşti absurdul din romanele lui Kafka. Uneori, anumite personaje şi realităţi româneşti par desprinse din lumea acestui prozator austriac. E la fel ca şi în piesele lui I.L. Caragiale care sunt mereu actuale.

PROFIL

Născută: 3 mai 1973, Prundu Bârgăului

Studii: absolventă de ştiinţe economice la UBB Cluj-Napoca

Familie: necăsătorită

Ce-i place:

Ciocolata! Îi plac deserturile care au şi ciocolată. Alina nu face parte din categoria acelor oameni care se plictisesc în bucătărie. Inventează reţete şi experimentează tot felul de specialităţi pe care le „testează" prietenii când vin în vizită.

Ce nu-i place:

O deranjează parşivitatea oamenilor. „Sunt un om deschis şi sincer cu ceilalţi tocmai pentru ca şi persoanele cu care interacţionez să fie la fel. Nu înţeleg de ce unii nu pot spune direct anumite lucruri şi aleg căi ocolitoare şi enervante", explică Alina.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite