Bistriţa: Alice Trif a iniţiat schimburile de experienţă între elevi bistriţeni şi francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de fizică, Alice Trif era convinsă în liceu că va studia acest domeniu, totuşi după o vizită în Elveţia s-a schimbat radical şi a ajuns profesor de franceză

Atunci când era micuţă, Alice Trif visa să fie medic sau balerină, apoi în liceu a îndrăgit fizica datorită profesorului extreme de pasionat pe care îl avea la şcoală şi era convinsă că în acest domniu va lucra pentru restul vieţii sale. În clasa a X-a a mers însă într-un schimb de experinţă între tineri în Lausanne şi atunci s-a schimbat radical în privinţa opţiunilor pentru viitor şi a decis să studieze limba franceză.

„M-am îndrăgostit de ceea ce am văzut acolo, iar limba engleză pe care noi o studiam în şcoală ca pe ceva teoretic s-a dovedit a fi ceva palpabil. Noi învăţam foarte multă gramatică, ştiam foarte bines ă citim în această limbă, dar nu ştiam să conversăm, să o aplicăm efectiv în viaţa de zii cu zi. În primele zile mi-a fost foarte greu, îi înţelegeam , dar îmi era frică să vorbesc, în cele din urmă mi-am dat seama cât de frumoasă este această limbă şi cât de puternic este impactul comunicaţional", povesteşte profesoara.

 A mers când a terminat liceul la Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj-Napoca şi apoi I s-a ivit oportunitatea de a primi un post la unul dintre cele mai prestigioase licee din judeţ. „Iniţial am mers la franceză-română pentru a studia limba, asta era singura mea idee, dar apoi s-a dovedit că îmi place foarte mult şi practica pedagocgică şi, atunci când s-a ivit un post liber la Liviu Rebreanu în '96 când am terminat şi facultatea nu am stat pe gânduri şi am intrat în învăţământ. Am intrat în Rebreanu ca într-un templu, era locul în care veneam şi dădeam olimpiadele în liceu", descrie profesoara perioda de început de carieră.

A dus zece ani elevi în Franţa

În urmă cu zece ani a venit cu o altă idee, să-i ducă pe elvii din Bistriţa în Franţa şi să-i aducă pe cei de acolo aici. „Am început acest program pentru a le arăta cât de important este să studiezi limba şi cultura franceză. Elevii care merg acolo sunt un fel de ambasadori ai noştri într-o ţară străină, o ţară care de multe ori are o părere greşită despre noi. Am demonstrat că nu suntem cu nimic mai prejos decât ei", susţine Alice Trif.

În ciuda faptului că a mers de numeroase ori în diferite colţuri ale Franţei, nu a mai ajuns niciodată în Elveţia. „O vizită în Elveţia este o dorinţă pe care o am şi sper să o pun în practică, nu am reuşit să mai ajung în ţara care m-a făcut să mă îndrăgostesc de limba şi cultura franceză", spune tânăra care îşi aminteşte cu drag de fiecare moment petrecut în Ţara Cantoanelor, dar mai ales de vizita de la CERN (Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire/Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare).

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cum au evoluat copiii în cei 15 ani de când sunteţi profesoară?

Copiii se schimbă foarte mult, este un lucru normal pentru că ei sunt o oglindă a societăţii în care trăim. Există o evoluţie în rău, şi aici vorbim în special despre faptul că nu elevii nu mai au scări de valori la care să se raporteze. E o chestie generală şi nu e deloc vina lor, este normal să avem nişte copii derutaţi şi fără lipsă de repere. Pe de altă parte, există şi o parte pozitivă. Tinerii au devenit mult mai independenţi şi preocupaţi de alte activităţi decât să-şi petreacă timpul liber în mod gratuit. Se implică în mai multe activităţi extraşcolare care îi ajută foarte mult să se dezvolte.

PROFIL:

Născută: 22 martie 1974

Studii: Facultatea de Litere, secţia franceză-română în cadrul UBB

Stare civilă: Căsătorită, o fetiţă

Nu îi place: Detestă oamenii mincinoşi şi leneşi. "Nu am agreat niciodată ipocriţii. Nu văd rostul minciunii. Mai bine spui întotdeauna adevărul. Asta le spun şi elevilor", zice profesoara. Pentru ea, indiferenţa şi aroganţa sunt două atribute care nu ar trebui să existe în lume.

Îi place: În timpul liber îi place foarte mult să citească, este pasionată de literatură franceză. „Ador să stau cu fiica mea, să ieşim în aer liber, îmi place natura şi să mă simt liberă", spune profesoara care adaugă faptul că datorită fiicei sale a ajuns să se dea pe role, patine şi iarna merge la schi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite