Bistriţa: Adina Butuza iubeşte munca printre hârtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Butuza
Adina Butuza

După ce a făcut recrurări şi consilieri pentru  bistriţenii care vor să se angajeze în afara ţării,  Adina acum are grijă de imaginea AJOFM.

Adina Butuza a  crescut într-o familie de sportivi de performanţă şi, deşi a fost îndrumată de tatăl ei să practice mai multe sporturi, Adina spune că a fost mereu fascinată de cifre şi de munca printre oameni. „Nu am avut niciodată un vis măreţ. Ştiu că, de mică, îmi plăcea să lucrez cu hârtiile. Bunica mea era contabilă şi îmi plăcea să îmi bag nasul prin hârtiile ei. Cred că mereu mi-a plăcut ideea de a lucra într-un birou. Fără să însemne că sunt o persoană inactivă", spune Adina. Aceasta îşi aminteşte că tatăl ei ar fi vrut să fie mai aproape de sport, dar că pe ea n-a încântat-o ideea. „În adolescenţă am preferat să mă înscriu la Liceul cu Program Sportiv, la o specializare nouă  -  economic în turism -  asta, deşi mai toţi colegii mei au ales licee de renume. Mi-a plăcut ideea de a lucra în turism, la vremea aceea, deşi, după absolvire, n-am avut ocazia să profesez", povesteşte Adina. Primul job l-a avut în ultimul an de facultate şi a lucrat în resurse umane. „Făceam recturări de personal pentru o firmă străină. După doi ani, m-am transferat la un dezvoltator imobiliar şi, din 2008, m-am angajat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj", povesteşte tânăra.  

Învaţă ceva nou în fiecare zi

De un an, Adina a fost delegată să lucreze la Bistriţa, tot la AJOFM. În primele luni a fost consilier EURES, adică ajuta oamenii să se angajazeze în străinătate. „Cel mai greu mi se pare lucrul cu oamenii, să-i înţelegi şi să le faci pe plac nu e o muncă uşoară. Oricât te-ai strădui, tot vor fi persoane care vor ieşi nemulţumite de pe uşa instituţiei", crede Adina.  Munca într-o instituţie care se dedică ajutorării celor din jur îi dă, însă,  multe satisfacţii. Pe lângă faptul că sunt ofiţer de presă, am şi unele proiecte europene în desfăşurare. Cred că  implicarea în proiecte europene este o muncă nouă, în care înveţi câte ceva în fiecare zi", mai spune tânăra. Adina este convinsă că astfel de activităţi o responsabilizează mai mult, îi permite să călătorească şi să ajute oamenii, dar sunt şi o sursă bună de venit pentru oraşele în care astfel de proiecte sunt implementate. În relaţia cu presa, Adina încearcă să ofere cele mai complete informaţii, într-un timp cât mai scurt. „ Obţin cât mai repede informaţiile pe care mi le-a cerut cineva şi  vreau să demonstrez că nu trebuie să existe prea multe formalităţi la mijloc. Trebuie să fim o instituţie deschisă dialogului pentru că nu avem nimic de ascuns", este convinsă Adina.

Întrebare şi răspuns

Care crezi că sunt avantajele tinerilor care se angajează?

Cât timp am lucrat la EURES am văzut o mulţime de oameni în vârstă, dispuşi să lucreze orice. Tinerii, în schimb, nu sunt la fel de deschişi. Pentru mulţi munca este încă o ruşine şi toţi vor numai locuri de muncă în care să fie şefi. Tinerii ar trebui să muncească din convingere că asta le face bine şi-i ajută să-şi schimbe limbajul, comportamentul şi anturajul.

PROFIL

Născută: 9 noiembrie 1979, în Bistriţa

Studii: Facultatea de Management, Cluj-Napoca

Ocupaţie: ofiţer de presă

Stare civilă: necăsătorită

Ce-i place:

Adinei îi place să se lase prizonieră paginilor de carte. „Îmi place să citesc şi cumpăr lunar câte o carte despre care aud că e bună. De asemenea, îmi plac şi călătoriile şi locurile cu multă apă, aşa că vara sunt mai-mereu la mare", spune Adina. Aceasta adaugă că este şi o iubitoare de animale şi că îi plac în special câinii.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place ipocrizia. De fapt, cred că nimănui nu-i place asta. Mă deranjează şi mediatizarea unor lucruri care ne fac rău şi a unor personaje negative. Nu-mi place nici că mulţi părinţi vor să îi informeze excesiv pe copii, pe motiv că trebuie să le dezvolte personalitatea. Eu nu cred că se poate face fără o bază", crede tânăra.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite