Bistriţa: Absolvenţii ar munci şi pe bani puţini, dar nu au unde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii şomeri din Bistriţa-Năsăud nu s-au înghesuit la bursa destinată lor, organizată astăzi, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Ei spun că ar munci şi pentru 700-800 de lei, dar că nu găsesc un job pe măsura pregătirii lor.

120 de locuri de muncă au fost puse la bătaie astăzi, la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, desfăşurată la sediul AJOFM, între orele 10.00 şi 12.00. Majoritatea joburilor sunt pentru calificări de bucătari, ospătari, mecanici auto, vânzătoare sau în domeniul construcţiilor. Absolvenţii spun că au aflat de bursă de pe internet şi au venit de dimineaţă la sediul Agenţiei în speranţa că vor găsi un loc de muncă şi nu vor sta acasă.

Vor să muncească, dar nu au unde

Doi tineri care au terminat anul acesta şcoli de arte şi meserii din comunele Căianu Mic şi Lechinţa, Sanuca Ungur de 19 ani şi Ionuţ Boca de 21 de ani, afirmă că vin pentru prima dată la o astfel de bursă şi că oferta găsită este una „de criză". Cei doi şi-au depus CV-urile  în speranţa că vor fi sunaţi pentru a merge cât de curând la muncă. „Îmi doresc să găsesc un post de electrician sau de instalator, dar slabe şanse. Aş munci şi pentru 700 sau 800 de lei doar să nu stau acasă degeaba, în şomaj", afirmă Ionuţ Boca. El a absolvit specializarea de mecanic la Grupul Şcolar Lechinţa.

Brăila: Aglomeraţie la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi/VIDEO

Disponibilizată după ce a ieşit din concediul de maternitate

Joburile oferite au dat bătăi de cap şi absolvenţilor de studii superioare. Cosmin Ciogolea a terminat vara trecută Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB şi căuta azi un post de arhivist sau un job în domeniul în care s-a specializat. „Nu am găsit deocamdată nimic", susţine tânărul de 23 de ani.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Roxana Dorloţi, în vârstă de 26 de ani, din Bistriţa. Ea a rămas fără job vara aceasta la scurt timp după ce a revenit din concediul de îngrijirea copilului. „Lucram ca secretară la o firmă din Bistriţa. Am fost anunţată la câteva zile după ce m-am întors din concediul de maternitate că nu mai au nevoie de serviciile mele şi am intrat în şomaj. Am aflat de bursă de pe internet şi am venit să văd dacă găsesc ceva în domeniul economic. Facultatea am absolvit-o anul trecut la Vasile Goldiş", povesteşte Roxana Dorloţi, care, de dimineaţă, nu-şi găsise jobul dorit.

Puţine CV-uri

Nici angajatorii nu erau optimişti astăzi. „Am fost la toate bursele de muncă organizate de AJOFM, dar la aceasta au venit foarte puţini absolvenţi. Mă gândesc că au alte interese şi aspiraţii. Până la ora 11.00, la o oră după începerea bursei nu am primit niciun  CV", explică Gabriela Găluţ, inspector de resurse umane la o firmă de tricotaje din cartierul bistriţean Unirea.

Anul acesta figurează în baza de date a AJOFM-ului peste 800 de absolvenţi, dublu faţă de anul trecut. „Avem mult mai mulţi absolvenţi şomeri faţă de anul trecut. În 2010 sunt peste 800 faţă de 400, câţi erau anul trecut", susţine purtătorul de cuvânt al AJOFM, Adina Butuza. Tot ea pretinde că astăzi la bursă au venit în jur de 300 de tineri absolvenţi şi că jumătate dintre cele 120 de joburi oferite azi s-au adresat absolvenţilor cu studii superioare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite