Bistriţa: A înverzit „Pădurea Spânzuraţilor“ de pe Bulevardul Republicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologiştii bistriţeni au criticat dur, într-o dezbatere publică, administraţia locală pentru modul în care arată teii de pe principalul bulevard al oraşului. Aceştia spun ca au o „frizură caraghioasă" ce seamănă cu două personaje de desen animat, Lolek şi Bolek.

Ecologiştii bistriţeni au pus la zid luni, administraţia locală, în cadrul unei dezbateri despre reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 în oraş. Aceştia susţin că au vrut, prin demersul lor, să avertizeze Primăria Bistriţa asupra faptului că se taie prea mulţi copaci anual şi că acest fapt nu ajută la reducerea emisiilor de CO2, cum intenţionează administraţia locală.

„Cum să reducem emisiile de CO2 cu 20% în timp ce noi tăiem copacii? Uitaţi-vă la bulevardul Republicii! Zici că seamănă cu freza caraghioasă a personajelor de desene animate Lolek şi Bolek sau dacă vreţi o comparaţie mai cinică, cu Pădurea Spânzuraţilor", spune Marius Bălan, liderul pe municipiu al ecologiştilor.

„I-au chinuit prea tare"

Acesta susţine că toaletarea făcută toamna trecută de Primăria Bistriţa a fost prea dură şi că aceşti arbori îşi vor reveni abia peste câţiva ani, când vor fi deja uscaţi şi vor trebui tăiaţi.

Bălan, în calitate de membru invitat în comisia de toaletare a arborilor de pe lângă Primăria Bistriţa, susţine că anual se taie în jur de 130 de copaci în Bistriţa, cifră confirmată şi de raportul întocmit de primarul oraşului, Ovidiu Creţu. „M-am opus toaletării excesive a arborilor în oraş. După cea făcută pe bulevardul Republicii a urmat alte străzi cum e Traian Banciu. Degeaba m-am opus. Peste un an va veni rândul arborilor de pe bulevardul Independenţei", adaugă Marius Bălan.

Nici bistriţenii nu sunt prea încântaţi de modul în care le sunt toaletaţi arborii. „Teii de pe bulevard arată ca naiba. I-au chinuit prea tare. O să-şi revină, însă peste câţiva ani", este de părere Vasile Bodea, instructor de judo, în vârstă de 53 de ani.

Teii, motiv de judecată

Tot teii au fost mărul discordiei între Garda de Mediu şi Primăria Bistriţa. Garda a aplicat administraţiei locale o amendă de 40.000 de lei pentru modul radical în care au fost toaletaţi arborii. Primăria a refuzat să plătească amenda şi a dat în judecată Garda.

Procesul nu s-a încheiat, iar la înfăţişarea din luna aceasta, juristul Primăriei a solicitat amânarea pentru luna iunie. „Jurista care ne reprezintă în instanţă mi-a spus că procesul s-a amânat în iunie deoarece Primăria Bistriţa a cerut o amânare. Toată lumea vede cum arată arborii de pe bulevardul Republicii", afirmă şeful Gărzii de Mediu BN, Ioan Borş.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite