Bistriţa: A început sezonul incendiilor de vegetaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr foarte mare de incendii de vegetaţie au fost înregistrate în ultimele zile în tot judeţul. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi pompierii voluntari din tot judeţul sunt cu ochii în patru deorece acestă perioadă este recunoscută ca una propice pentur incendiile de vegetaţie.

Începând de joi, după ce s-a topit zăpada, bistriţenii au ieşit pe câmp şi au dat foc la vegetaţia uscată de pe terenuri, deşi arderea miriştilor este interzisă prin lege. Pompierii de la ISU şi pompierii voluntari încearcă să explice oamenilor pericolul la care se supun anual, dar apelurile acestora rămân fără ecou. „Anul trecut situaţia a fost ceva mai bună, dar acum doi ani au fost probleme foarte mari în judeţ. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă anul acesta", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa, maiorul Vasile Trifan.

Cele mai mari probleme au fost înregistrate duminică seara la Domneşti în comuna Mărişelul. Aici au ars peste 100 de hestare de mirişte, iar pompierii au lucrat mai bine de două ore pentru controlarea şi singerea focului. „Acum căutăm persoana care a dat foc, dar este greu de găsit pentru că nu ştim exact de unde a pornit focul", declară primarul Toma Someşan.

În cursul zilei de duminică s-au înregistrat cele mai multe apeluri privind arderi necontrolate. În doar patru ore au fost anunţate incendii la Domneşti, Şintereag, Piatra, Livezile şi Floreşti, comuna Nimigea. „Din fericire nu au fost probleme serioase, focul nu a apucat să ajungă în pădure. Şi eu şi primarul şi pompierii voluntari umblăm prin comună şi urmărim dacă se pune foc undeva. Oamenii nu sunt conştienţi de riscuri, iar atunci când văd că scapă focul de sub control pleacă de la locul incendiului, iar noi trebuie să-l supraveghem în locul lor", adaugă viceprimarul din Nimigea, Alexandru Blaga.

Şapte incendii în patru zile la Bistriţa

O problemă serioasă este şi în municipiul Bistriţa. Potrivit şefului Serviciului Pompieri Voluntari din oraş, Ştefan Galuşnyak, de joi au fost înregistrate şapte incendii în municipiul Bistriţa, dintre care unul a ajuns chiar într-o pădurice. „Am reuşit să controlăm în cele din urmă focurile şi nu au fost pagube foarte mari, dar riscurile sunt uriaşe. În două dintre cazuri, focul se afla la mai puţin de cinci metri de locuinţe. În tot municipiul anul acesta am avut o singură solicitare de permis de ardere", explică Galuşnyak.

Acesta spune că amenzile pe care le riscă persoanele care ard miriştile sunt între 1000 şi 2500 de lei.

„Până acum nu am aplicat astfel de amenzi, dar cred că vom recurge la aceste măsuri pentru că doar în acest fel vom reuşi să-i atenţionăm pe oameni că nu au voie să dea foc la vegetaţia uscată fără autorizare prealabilă", susţine şeful pompierilor voluntari din Bistriţa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite