Bistriţa: 100 de ani de învăţământ pentru Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foşti elevi şi profesori ai prestigiosului colegiu bistriţean s-au revăzut astăzi în sala de festivităţi, părtaşă a numeroase clipe memorabile. Oameni de seamă precum medici, politicieni, istorici, dascăli au călcat pragul Colegiului „Liviu Rebreanu". Unii dintre ei şi-au reîntâlnit colegii de clasă saşi plecaţi acum zeci de ani în Austria şi Germania.

Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, cel mai prestigios liceu din judeţ, se află în cel de-al 100-lea an de învăţământ. Înainte de a se întoarce acasă, în Austria şi Germania, saşii au ţinut să poposească câteva ore în şcoala pe care au absolvit-o, să se întâlnească cu foştii colegi de clasă şi foştii profesori. Mulţi dintre musafirii de peste hotare spun că au fost foarte emoţionaţi când au păşit, din nou, pragul şcolii. Aceştia şi-au adus aminte cu zâmbetul pe buze de holurile unităţii şi de năzbâtiile pe care le-au făcut la „Liviu Rebreanu". „Nu a existat o generaţie care să nu lase ceva în urmă, care să nu continue performanţele începute de dumneavoastră. Bine aţi revenit la şcoală!", afirmă directorul colegiului, profesorul de fizică Constantin Rus.

Foarte emoţionată a fost şi Dana Fiscutean, o fostă elevă şi profesoară a acestei unităţi de învăţământ, singura din judeţ care are o linie de predare în limba germană din clasa I până în a XII-a. „Îmi aduc aminte cu plăcere de prima mea zi de şcoală. Aveam emoţii foarte mari. Cum părinţii mei, mama fiind farmacistă, iar tata, medic chirurg, erau la serviciu şi nu au putut veni cu mine, un vecin m-a însoţit în prima zi. Vecinul era şi el elev, unul un pic mai mare decât mine, în clasa a IV-a. M-a luat de mână şi m-a dus la şcoala generală care atunci era pe strada Alexandru Odobescu, lângă actualul Liceu de Muzică. A fost frumos", mărturiseşte Dana Fiscutean.

image

„Şcoala mea de suflet"

Ea a absolvit „Liviu Rebreanu" în 1965 şi ulterior a predat germană şi engleză la şcoala la care a învăţat carte. „Este şcoala mea de suflet. Aici au învăţat şi fiicele mele, Oana şi Roxana, şi aici ar fi învăţat şi nepoţica mea, Patricia, dacă părinţii ei nu s-ar fi mutat la Bucureşti. Este o şcoală foarte bună pe care o recomand oricui", explică fosta profesoară, pensionată în 2005. Ea s-a bucurat să-şi revadă foştii colegi saşi plecaţi în străinătate. „Nu m-am gândit niciodată să plec din Bistriţa în străinătate. Aşa a fost destinul", adaugă zâmbind Dana Fiscutean.

Horst Gobbel, istoricul îndrăgostit de „Liviu Rebreanu"

De pe băncile renumitului colegiu au ieşit oameni de vază, oameni care au făcut carieră în toate domeniile, de la medicină, învăţământ, teatru până în cercetare. Un astfel de exemplu notabil este cel al istoricului Horst Gobbel. Acesta a absolvit colegiul în 1962, a fost profesor de istorie la „Liviu Rebreanu" între anii 1968 şi 1973. A plecat în Germania, unde a ajuns profesor la un prestigios gimnaziu din Nurnberg. „Tatăl meu a fost persecutat de comunişti. I-au luat tot. El mi-a zis, aşa cum le-am spus şi eu elevilor mei, să merg la şcoală şi să învăţ pentru că ştiinţa nu le-o poate lua nimeni", afirmă Gobbel. Acesta şi-a lansat astăzi o altă carte de-a sa, „Wir Nosner“, realizată împreună cu dr. Hans-Georg Franchy.  

image
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite