Bistriţa : Portret/ Eugenia Zegrean, profesoară prin excelenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ Eugenia Zegrean, profesoară prin excelenţă
Bistriţa : Portret/ Eugenia Zegrean, profesoară prin excelenţă

Din copilărie era pasionată de literatură, scria poezii, frecventa cenacluri literare. De 12 ani, predă în Colegiul Naţional Liviu Rebreanu şi este mândră că lucrează în această şcoală.

Profesoară de vocaţie, Eugenia Zegrean a cochetat în copilărie  cu dorinţa de a face medicină, însă filologia s-a impus în cele din urmă ca opţiune de admitere:” Mi-ar fi plăcut să fiu medic, să fac de exemplu chirurgie, poate şi din dorinţa de face bine oamenilor. Am ales însă altfel, şi din considerente financiare”, poveste acum. De copilă însă, era pasionată de literatură, scria poezii, frecventa cenacluri literare: „la Vultureni, lângă Cluj, eram doi pasionaţi de poezie, eu şi colegul meu, scriitorul de acum Ioan Mureşan. El a ales cariera literară, pentru mine vocaţia de dascăl a fost mai puternică”.

Lozul profetic

În Bistriţa a ajuns ca tînără profesoară, imediat după absolvire, odată cu soţul, care prinsese şi el o repartiţie ca jurist. La sosire au vrut să afle dacă Bistriţa le va purta noroc şi au tras un loz în plic, aşa ca un soi de încercare a destinului: lozul a fost câştigător. Acum, privind înapoi, a realizat că lozul a fost o bună profeţie:” Bistriţa ne-a purtat noroc, ne-am realizat amândoi profesional foarte bine (nota red. soţul este acum judecător la Curtea Constituţională, după o carieră de avocat şi apoi de deputat), am crescut odată cu oraşul, avem o familie frumoasă”. A început să iubească profesia de dascăl încă din primii ani de învăţământ, la Şcoala Generală numărul 4, unde a predat vreme de 17 ani, până în 1997.” Cu copiii am avut o legătură afectivă cu totul deosebită,  încă de când am început să predau. Îmi place profesia, sunt pasionată de meseria mea , fac tot ce-mi stă în putinţă să-i ajut să se formeze, să reuşească în viaţă”. Apoi a hotărât că are nevoie să treacă la o altă etapă: “ Mi-am dorit foarte mult să predau la Colegiul Liviu Rebreanu şi în 1997 am mers la concursul de titularizare. Am fost 20 pe un loc”, îşi aminteşte acum.

De 12 ani profesoara Eugenia Zegrean predă în Colegiul Liviu Rebreanu şi este mândră că lucrează în această instituţie, la care a pus umărul pentru certificarea de şcoală europeană :” Doi ani la rând am organizat cu copiii Festivalul Internaţional al Poeţilor, iar manifestarea a fost girată de Academia Română şi Institutul Cultural Francez. Copiii au fost foarte încântaţi”. Şi pentru că realizările profesionale ale profesorilor se reflectă în realizările elevilor lor, un ultim succes a fost obţinut  în urmă cu doar câteva zile, odată cu o elevă de clasa a XI-a, Roxana Pop care a primit premiul la un concurs naţional de jurnalism sportive,unde a concurat cu 2000 de participanţi.

Jurnal de adolescent

Profesoara a scris şi două volume, ultimul publicat în urmă cu doi ani şi intitulat” Jurnal de adolescentă”. “ sunt de fapt trei proze, una intitulată aşa, în care împrumut vocea unei adolescente, care-şi pune întrebări. M-am proiectat destul de uşor pentru că sunt destul de empatică. Multe dintre elevele mele spun că s-au regăsit în ea”. Un alt volum semnat Eugenia Zegrean a apărut ceva mai devreme şi s-a intitulat “Jocuri şi Poveşti”

Întrebare şi răspuns:

Ce părere aveţi despre Bistriţa, despre evoluţia lui ca oraş?

Am descoperit  Bistriţa în anii 80 când am venit prin repartiţie. Mi-a plăcut enorm încă de la început şi am asistat la progresul său treptat. Din păcate am impresia că acum este în declin, un declin care a început  parcă simbolic odată cu incendiul Bisericii Evanghelice.  Sunt mulţi oameni care o duc acum greu, au datorii la bănci sau  şi-au pierdut  slubele. Cred însă că oraşul are capacitatea de a se reface. Continui să iubesc Bistriţa şi acum, însă este un oraş mai trist.

Ce-i place: spectacolul naturii cu schimbările de la un an anotimp la altul, iubeşte animalele

Ce nu-i place: agitaţia inutilă, cearta fără rost, dusă la extrem, viaţa zgomotoasă în general

Profil

Născută: 16 ianuarie 1957, Vultureni, judeţul Cluj
Studii: Facultatea de Filologie, Cluj
Ocupaţia: profesor Colegiul Naţional Liviu Rebreanu
Familie: căsătorită, un băiat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite