Bistriţa : Iacob Zegeran, poliţistul care a devenit florar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Iacob Zegeran, poliţistul care a devenit florar
Bistriţa : Iacob Zegeran, poliţistul care a devenit florar

Iacob Zegrean  a fost întotdeuana îndrăgostit de flori, motiv pentru care, după ce s-a pensionat, a făcut din pasiunea sa pentru flori o mică afacere de familie.

Iacob Zegrean s-a născut la Cociu, un sat celebru în judeţ pentru faptul că oamenii sunt producători de răsaduri de legume. De mic copil a muncit alături de părinţi săi în grădină la pus răsaduri. Odată cu trecerea timpului Iacob nu a mai participat direct la această activitatea a familiei, ci venea doar cu idei care erau puse în practică de părinţi şi de fratele său. „Eu am fost poliţist şi acest serviciu nu mi-a permis în trecut să mă ocup de răsaduri, dar în timpul concediilor îmi ajutam părinţii cu tot ce puteam şi în special cu idei. După 1990 am observat că şi românii sunt interesaţi de răsaduri de flori şi de plante ornamentale, aşa că am încercat să fac rost de seminţe şi butaşi de plante de provenienţă străină şi mai ales de origine olandeză. Mai apoi, părinţii şi fratele meu le-au cultivat”, povesteşte fostul poliţist. Întodeuana i-au plăcut florile. „Când eram la serviciu colţul biroului meu şi pervazul de la geam era întodeauna ocupate cu flori. Aşa că după ce am ieşit la pensie am decis împreuna  cu soţia mea să facem o mică afacere cu flori. Am făcut acest lucru mai ales ca să am cu ce să-mi ocup timpul şi pentru că am ieşit la pensie la 48 de ani”, povesteşte Iacob.

Afacere de familie începută de 7 ani

Din 2002 bistriţenii pot să îl găsească pe Iacob Zegrean în piaţa Decebal cu flori de grădină, flori ornamentale,  plante în ghiveci, flori de pai cultivate în solariile pe care şi le-a amenajat în satul său natal. „Pe perioada de vară vând buchete cu gălbenele, cârciumărese, dalii, ochiul boului şi câteva sortimente flori de pai , dar şi plante în ghiveci, flori de plantat pentru amenajarea de grădini, iar primăvara vând răsaduri de plante ornamentale. Anul acesta am produs 12.000 de fire de panseluţe”, povesteşte acesta.
Iacob respectă foarte mult florile şi de aceea le îngijeşte cu mare atenţie pe fiecare parte şi îi sunt dragi toate. „Se întâmplă ca de la transport sau în timpul manipulării să li se rupă vârful sau o frunză şi să nu le pot vinde , dar nu le arunc pentru că îmi sunt dragi, le păstrez, le plantez undeva dar nu le las să moară”, mai spune pasionatul de flori.

2.000 de cactuşi

Lui Iacob Zegrean îi plac foarte mult cactuşii, motiv pentru care, din 1990 până astăzi, a a adunat nu mai puţin de 2000 de cactuşi.  Are un solariu amenajat special pentru aceştia, loc în care i-a aranjat pe două mese care au lungimea de 7 metri şi lăţimea de 1 metru. „Primul cactus pe care l-am avut era un cactus şarpe , iar după revoluţie am început să-i colecţionez  şi să-i cultiv. Am unul original din Mexic pe care l-am luat de la un alt colecţionar”, spune fostul poliţist. Acesta ştie totul despe cactuşi şi poate asigura pe oricine că aceste plante   absorb energia negativă.

Ce-i place:

Fostului poliţist îi plac animalele, natura, progresul, tot ce este nou şi aduce beneficii omului, tehnica şi sportul.

Ce nu-i place

Lui Iacob Zegrean nu-i plac bădărănia şi mizeria, faptul că unii oameni se comportă în aşa fel încât să le fie bine numai lor şi nu se gândesc că le fac rău celor din jur.

Întrebare şi răspuns

Care este diferenţa dintre flori şi oameni?

 I.Z. Florile interacţionează cu cel care le îngrijeşte. Florile îţi răspud cu aceeaşi dragoste şi cu acelaşi respect cu care le tratezi, pe când oamenii nu sunt capabili întodeauna să îţi întoarcă dragostea şi respectul cu care îi înconjuri.

Profil:

NĂSCUT: 20 mai 1954, Cociu
EDUCAŢIE: Facultatea de Drept
FAMILIE: Căsătorit, 2 fiice

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite