Bistriţa: Victimele violenţei domestice nu au unde să ceară adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Valericăi Sima, femeia care a murit după ce a fost bătută timp de 3 ore de soţul ei, repune în discuţie ajutorul pe care autorităţile îl pot oferi victimelor.Judeţul Bistriţa-Năsăud este unul dintre cele şapte din România care nu are centru de cazare pentru femeile agresate în familii.

Anual în Bistriţa-Năsăud  poliţiştii sunt chemaţi să intervină în peste 100 de cazuri de violenţă în familie, cu soţii, copii şi mame bătute  de membrii familiilor lor. În spatele acestor cazuri care ies la lumină, recunosc poliţiştii, sunt alte sute ale căror victime nu îndrăznesc să se plângă autorităţilor. Adeseori deznodământul  acestor drame cu victime tăcute este tragic.  Cazul mamei cu trei cu copii din comuna Chiuza,Valerica Sima, ucisă săptămâna trecută după o bătaie de trei ore administrată de soţul ei, redeschide discuţia privind ajutorul pe care autorităţile îl pot acorda acestor victime. „Aceste femei nu au unde să se adăpostească pentru că în Bistriţa-Năsăud nu există un centru care să ofere adăpost temporar. Nici ordin de restricţie împotriva agresorului cu care împart locuinţa nu pot să ceară, pentru că proiectul de lege care reglementează aceast lucru, şi pentru care am semnat şi noi, este blocat de doi ani la Camera Deputaţilor", explică Doina Monda, preşedinta singurului ONG din Bistriţa-Năsăud care de 15 ani se luptă pentru  victimele violenţei domestice.

Fără adăpost pentru victime

Bistriţa-Năsăud este de altfel unul dintre cele şapte judeţe, care nu dispun de un asemenea adăpost, potrivit statisticilor Uniunii asociaţiilor de protecţie a victimelor violenţei casnice, la care este afiliată şi AFI Pro-Familia, ong-ul condus de Doina Monda. Aceasta în condiţiile în care există judeţe în care pe lângă unul-două adăposturi finanţate de administraţiile locale sau judeţene există altele câteva pe lângă biserici sau instituţii private.  În urmă cu 14 ani organizaţia condusă de Doina Monda a reuşit să înfiinţeze printr-un proiect Phare un asemenea adăpost, însă acesta a fost închis după mai bine de un an în lipsa fondurilor care să-i asigure continuitatea pe termen lung. De atunci organizaţia caută variante să-l reînfiinţeze, însă lipsa suportului din partea administraţiei şi a comunităţii locale a făcut imposibil acest demers: „Noi am continuat în tot acest timp să oferim consiliere psihologică şi juridică femeilor abuzate. Din punct de vedere financiar este însă foarte greu. Centrul de consiliere este amenajat într-un spaţiu proprietate personale. Plătim din propriul buzunar toate cheltuielile", explică Doina Monda.

Pe lângă AFI Pro Familia, de problema femeilor abuzate se mai ocupă în judeţ doar Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Drepturilor Copilului.(DASPDC) , după desfiinţarea anul trecut a biroului despecialitate din Direcţia Muncii. „Noi avem protocoale încheiate cu poliţia, avem săptămânal întâlniri în care discutăm cazurile noi. O mare problemă este însă lipsa unui adăpost, pentru care nu există nici măcar un proiect. Este foarte important ca victimele să nu mai locuiască cu agresorul, iar ideal ar fi ca acesta să poată fi scos din familie, însă legea deocamdată nu permite asta", explică Marghit Moldovan, directorul  DASPDC.

Casetă

 120 de cazuri de violenţă familială raportate în 2010

DASPDC a consiliat 300 de persoane, victime şi agresori

AFI Pro Familia a consiliat 63 de victime ale agresiunii domestice

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite