Bistriţa : Vasile Chiş: omul legii care a crescut printre cai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferma Hergheliei din Beclean a fost locul unde Vasile Chiş s-a născut, şi-a petrecut copilăria şi a învăţat să fie un bărbat puternic.

Vasile Chiş are 34 de ani şi de aproape un sfert de secol ştie ce înseamnă să câştigi un ban de buzunar prin muncă cinstită. Mai exact, de la vârsta de 10 ani a început să lucreze la herghelie ca ajutor al crescătorilor de cai, iar mai târziu, la debutul adolescenţei a devenit un om de bază în cadrul departamentului tehnic al hergheliei. „Era un sector care se ocupa cu mentenanţa tractoarelor, era de fapt partea de mecanică a utilajelor de la fermă. În toate vacanţele lucram în partea aceea. Câştigam destul de mulţi bani pe care îi cheltuiam cum vroiam”, îşi aminteşte Vasile. Una dintre investiţiile de care se mândreşte cu drag este o motocicletă pe care a cumpărat-o împreună cu fratele său mai mic, pe când avea doar 14 ani. „Era o mobră şi ne-a costat aproape 5.000 de lei, cât două salarii. Îmi era foarte dragă, dar nu puteam să o conduc decât pe dealurile din apropierea hergheliei, din cauză că eram prea tânăr”, povesteşte zâmbind bărbatul.

Călărie versus tehnologie

Anii au trecut şi pentru Vasile şederea la ferma din deal nu mai era o opţiune. „Normal ar fi fost să îmbrăţişez şi eu dragostea pentru cai şi asta să mă determine să rămân acolo, dar am preferat doar călăria. Ochii îmi fugeau după utilaje şi calculatoare”, spune Vasile. Pasiunea pentru tehnică l-a făcut să urmeze cursuri de electrotehnică la Casa Pionierului şi mai apoi să studieze mai aprofundat acest domeniu în timpul liceului. „Tata nu era de acord cu pasiunea mea şi ar fi vrut să stau mai mult la fermă, pintre cai”, precizează bărbatul. Anii au trecut însă şi Vasile a ales să îmbrăţişeze o cu totul altă meserie: cea de jandarm.

Meseria, cadou de nuntă

După liceu a fost încorporat în armată şi acolo şi-a dat seama că i-ar place să aibă o carieră în uniformă de militar. „Îmi plăceau poliţia şi jandarmeria pentru că ambele aveau o logică în organizarea lor”, mărturiseşte bărbatul. După ce a terminat armata şi-a depus dosarul la jandarmerie, dar nu a reuşit să promoveze examenul de admitere. În 1995 a decis să se căsătorească şi abia apoi să ia o decizie cu privire la viitorul lui: să rămână în ţară, sau să plece la muncă peste hotare. Soarta a făcut ca hotărârea să fie favorabilă şederii în ţară. Şi asta pentru că în ziua nunţii a primit o telegramă de la jandarmerie cum că se mai organizează un concurs de angajare. „Vestea a fost ca un cadou de nuntă, un dar de la Dumnezeu”, spune cu încântare Vasile. După două săptămâni a devenit angajat al Jandarmeriei şi de atunci lucrează tot acolo. 



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite